Comisia Europeană sancţionează Ungaria, Polonia şi Cehia pentru nesupunere

14 Iun 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Comisia Europeană sancţionează Ungaria, Polonia şi Cehia pentru nesupunere

Comisia Europeană a declanșat procedura de infringement împotriva Cehiei, Poloniei și Ungariei pentru nerespectarea cotelor obligatorii de refugiați, agreate la nivelul Uniunii Europene.

Luna trecută, Comisia Europeană a cerut și României să intensifice ritmul de primire a refugiaților, conform cotelor obligatorii. Planul de relocare a 160.000 de refugiați a fost adoptat în septembrie 2015 în pofida faptului că Ungaria, Cehia, Slovacia și România au votat împotriva sa. Polonia a votat atunci în favoarea acestor cote obligatorii, dar ulterior noul guvern de la Varșovia a decis să nu le accepte. Statele membre ale UE s-au angajat ulterior să preia alți 22.000 de refugiați din state vecine Siriei, respectiv Turcia, Iordania și Liban.

''În ultimele luni, Comisia a lansat apeluri repetate către acele state membre care nu au relocat deocamdată nicio singură persoană sau care nu se angajează să relocheze, să facă acest lucru. În mod regretabil, în pofida acestor apeluri, Cehia, Ungaria și Polonia, încălcându-și obligațiile legale reieșite din Deciziile Consiliului și din angajamentele lor față de Grecia, Italia și alte state membre, nu au întreprins până acum măsurile necesare'', precizează comunicatul executivului comunitar.

Executivul comunitar urmează să trimită scrisori de notificare oficială autorităților de la Praga, Varșovia și Budapesta. Aceste scrisori marchează primul pas al procedurii de infringement pe care Comisia Europeană o poate lansa în cazul în care un stat membru nu respectă obligațiile ce-i revin în conformitate cu tratatele și deciziile UE.

La un seminar organizat săptămâna trecută de Parlamentul European privind crearea unui sistem european de azil, comisarul pentru Migraţie Dimitris Avramopoulos a fost întrebat de un jurnalist ungar în legătură cu disputa dintre Bruxelles și Budapesta privind cotele de refugiați, scrie euractiv.ro.

”Strămoșii tăi știu ce înseamnă să fii refugiat. Peste 150.000 de unguri au fugit în 1956 din Ungaria în Europa, cei mai mulți în Austria. E adevărat că avem așteptări mai mari de la Ungaria. Aș fi așteptat și încă aștept ca Guvernul ungar să aplice ceea ce am decis toți în urmă cu doi ani, la Luxemburg”, a declarat Dimitris Avramopoulos, referindu-se la ungurii care și-au părăsit țara după represiunea sângeroasă a Revoluției ungare din 1956.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră