Furtuna Herwart a făcut prăpăd în Germania, Cehia şi Polonia

29 Oct 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Furtuna Herwart a făcut prăpăd în Germania, Cehia şi Polonia Galerie foto (2)

Cel puţin cinci persoane au murit, duminică, din cauza furtunii Herwart, care a lovit centrul Europei şi a provocat şi numeroase pagube materiale, relatează Deutsche Welle. Pe reţeaua de socializare Facebook s-a activat butonul de "Safety check".

În Germania, vântul a avut viteze de până la 176 de kilometri pe oră. La Oldenswort, la 130 de kilometri nord-vest de Hamburg, o moară de vânt istorică, construită în 1786, a fost doborâtă de furtună.

În Cehia, condițiile meteorologice au determinat întreruperi ale circulației pe zeci de căi ferate și pe mai multe drumuri din țară, inclusiv pe o autostradă din apropiere de Praga din cauza unui copac doborât de vânt, după cum notează site-ul publicației Mlada Fronta Dnes. Sute de gospodării au rămas fără curent electric, iar pompierii se luptau, duminică, să elibereze drumurile și căile ferate.

Rafalele au depășit 100 kilometri pe oră în mai multe zone din Cehia, iar cea mai mare viteză a vântului, 180 kilometri pe oră, a fost înregistrată în Snezka, la o altitudine de 1.602 metri, a informat televiziunea cehă.

În Polonia, rafalele puternice au doborât mai mulți copaci în diferite regiuni ale țării blocând străzile și perturbând traficul. Circa 200.000 de persoane au fost afectate de întreruperi ale furnizării de energie electrică în vestul țării. 

În Germania, operatorul de căi ferate Deutsche Bahn a suspendat circulația pe mai multe rute din șapte dintre cele 16 landuri, întrerupând accesul trenurilor în orașe precum Bremen, Hamburg, Berlin, Dresda și Leipzig. În Hamburg, râul Elba și-a ieșit din matcă, iar portul orașului a fost inundat. 

Vântul puternic a afectat și Slovacia, autoritățile recomandând populației să evite zona cimitirelor cu ocazia sărbătorii Tuturor Sfinților. Tot din motive de siguranță cimitirele din Bratislava au fost închise.

 Sute de mii de locuinţe din Cehia, Austria şi din alte ţări, au rămas fără curent electric din cauza furtunii.

Furtuna a perturbat transportul în comun în centrul Europei şi a provocat inundaţii, iar numeroase drumuri au fost blocate din cauza copacilor căzuţi pe carosabil.

În Austria, proba masculină de slalom uriaș de la Soelden, din deschiderea Cupei Mondiale, a fost anulată duminică din cauza vântului puternic, a anunțat Federația internațională de schi. Rafalele au atins circa 100 kilometri la oră.

La începutul acestei luni, furtuna numită Xavier a măturat nordul Germaniei provocând moartea a șapte persoane.

Alte stiri din Externe

Ultima oră