Ambasada SUA exprimă îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar

30 Aug 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Ambasada SUA exprimă îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar

Statele Unite își exprimă "îngrijorarea pentru independența sistemului judiciar", după propunerile ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de modificare a legilor justiției. Amabasada SUA precizează într-un comunicat remis site-ului miscareaderezistenta.ro că instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent, fără imixtiuni politice.

Ambasada SUA arată că Parteneriatul Strategic dintre Statele Unite ale Americii şi România se bazează pe angajamentul faţă de valorile democratice, buna guvernare şi consolidarea statului de drept întrucât acestea sunt fundamentul pentru creşterea securităţii şi prosperităţii comune.

În opinia Ambasadei SUA, instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent, precum şi de procurori independenţi, fără imixtiuni politice.

"Instaurarea fermă a statului de drept are nevoie de un sistem judiciar puternic şi independent, precum şi de procurori independenţi care pot urmări activităţile infracţionale fără imixtiuni politice sau limitări ale actului legal de justiţie. Statele Unite au luat cunoştinţă de propunerile Ministerului Justiţiei din 23 august cu îngrijorare pentru independenţa sistemului judiciar. Îndemnăm toţi actorii executivi, legislativi şi judiciari din România să colaboreze pentru a continua lupta ţării împotriva corupţiei şi pentru a asigura credibilitatea instituţiilor sale", mai transmite Ambasada SUA.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat, în 23 august, proiectul de lege privind legile justiţiei, el anunţând modificări semnificative care vizează statutul procurorilor şi judecătorilor, organizarea judiciară şi cea privind Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

După întâlnirea cu reprezentanţi ai procurorilor din ţară, procurorul general Augustin Lazăr a declarat că aceştia nu şi-au însuşit propunerile ministrului Tudorel Toader pentru că acestea afectează independenţa justiției.

Prim-ministrul Mihai Tudose a declarat că, înainte de a trimite Parlamentului proiectul privind modificarea legilor justiţiei, va ţine cont atât de părerea manifestanţilor din Piaţa Victoriei, cât şi de avizul CSM, spunând că ministrul Tudorel Toader a venit doar cu ”o schiţă” de proiect a ceea ce a înţeles din discuţiile cu ceilalţi.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră