Bani din elicopter. SUA aruncă în piață încă 2300 de miliarde de dolari pentru bătălia cu noul coronavirus

10 Apr 2020 | scris de I.D.
Bani din elicopter. SUA aruncă în piață încă 2300 de miliarde de dolari pentru bătălia cu noul coronavirus

Rezerva Federală (Fed) americană a anunţat joi un plan larg, de 2.300 de miliarde de dolari, pentru a sprijini guvernele locale şi întreprinderile mici şi mijlocii, cel mai recent dintr-o serie de programe menite să susţină economia SUA în timpul pandemiei de coronavirus, transmite Reuters.

Fed a arătat că băncile vor oferi împrumuturi pe patru ani companiilor cu până la 10.000 de angajaţi şi împrumuturi directe autorităţilor statelor, comitatelor şi celor mai populate oraşe, pentru a depăşi criza.

Acesta ar putea fi cel mai inovator program al Fed pentru combaterea prăbuşirii economice provocate de pandemie, care a făcut ca 16,8 milioane de americani să solicite indemnizaţii pentru şomaj în doar trei săptămâni, în timp ce un număr încă necomunicat de companii au fost nevoite să îşi înceteze activităţile din cauza măsurilor de distanţare socială.

Pe măsură ce pandemia a avansat, Fed nu a mai ţinut cont de reticenţele legate de inflaţie, factorii politici şi alte riscuri şi a acordat secevenţial sprijin pentru diferite sectoare economice.

Joi, Fed a anunţat măsuri de susţinere a firmelor mici şi mijlocii, administraţii locale şi corporaţii, care vor beneficia de finanţare ieftină.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat că criza fără precedent a determina banca centrală să meargă dincolo de politica obişnuită de asigurare a lichidităţilor şi stabilităţii pieţelor, pentru a ajuta Statele Unite să deţină spaţiul economic şi financiar necesar pentru a rezolva criza de sănătate gravă.

Powell a mai spus că redeschiderea economiei nu trebuie să fie grăbită. El a avertizat faţă de orice ”început fals”, spunând că Fed şi oficialii aleşi ar trebui să se concntreze pe menţinerea integrităţii financiare a oamenilor.

„Oamenii fac sacrificii pentru binele comun”, a spus Powell în remarci transmise pe internet prin intermediul Brookings Institution.

”Nu ei au provocat acest lucru. Acesta este rolul marii puteri fiscale a Statelor Unite, de a-i proteja pe aceşti oameni de greutăţile cu care se confruntă", a mai afirmat şeful băncii centrale.

Programul prevede alocarea a până la 500 de miliarde de dolari guvernelor locale, care sunt atât în prima linie pentru combaterea pandemiei cât şi în situaţia de prăbuşire a veniturilor din taxe, pe fondul creşterii şomajului şi închiderii companiilor provocate de măsurile de distanţare socială.

Fed va cumpăra direct obligaţiuni municipale, pe termen de până la doi ani. Asistenţa acordată de Fed va fi disponibilă statelor, Districtului Columbia, comitatelor cu peste 2 milioane de locuitori şi oraşelor cu peste 1 milion de locuitori.

Noua facilitate va folosi băncile pentru a acorda împrumuturi de până la 600 de miliarde de dolari pentru firmele care valorează cel puţin 1 milion de dolari, care au până la 10.000 de angajaţi sau venituri de sub 2,5 miliarde de dolari.

”Fed a scris istorie astăzi prin deschiderea cuferelor sale companiilor mici şi mijlocii care sunt baza economiei americane”, a spus Joe Brusuelas, economist la firma de consultanţă RSM care se axează pe companiile mijlocii.

Legea care stă la baza programului de salvare autorizează acordarea de împrumuturi directe de către Trezorerie către unele companii mari şi 350 de miliarde de dolari pentru companii care au sub 500 de angajaţi. Ratele noilor împrumuturi vor fi suspendate timp de un an. Băncile vor păstra o parte de cel puţin 5% la fiecare împrumut.

Firmele care obţin împrumuturi trebuie să se angajeze să facă eforturi rezonabile pentru a păstra forţa de muncă şi nu le pot folosi pentru refinanţarea datoriilor existente. De asemenea, trebuie să respecte limitele pentru dividende şi compensaţii, stabilite pentru companiile mari.

Alte stiri din Externe

Ultima oră