Legendarele PISTOALE CARPAŢI ies la pensie. Ce arme vor primi poliţiştii români

18 Feb 2016 | scris de Mara Răducanu
Legendarele PISTOALE CARPAŢI ies la pensie. Ce arme vor primi poliţiştii români

Poliţiştii spun că schimbarea este foarte importantă în lupta cu infractorii, potrivit Digi 24.  Cu noua armă, viteza de reacţie va fi mai mare. Iar poliţiştii nu vor mai avea grija cartuşelor din încărcător. Pistolul Carpaţi avea doar şapte gloanţe, în timp ce Glockul are 17. Sindicatele poliţiştilor au cerut ca aceste pistoale să fie schimbate pentru că sunt depăşite şi au devenit o vulnerabilitatea. Aşa că Poliţia Română a primit primele pistoale Glock.

„Arma este foarte apreciată în toate ţările. Se presupune că peste 100 de ţări au în dotare o astfel armă. Trecerea de la poziţia de marş la poziţia de foc se face extraordinar de repede, comparând cu pistolul modelul 1974, calibru 7,65, numit Carpaţi, care are un sistem clasic, o piedică de siguranta, care duce la mărirea timpului de acţiune”, spune comisar-şef Gabriel Rogojan, Direcţia Logistică a Poliţiei Capitalei. Aşadar schimbarea e vizibilă. Pistolul Glock este fabricat în Austria, încă din 1982. A fost vândut în peste cinci milioane de exemplare. „Pistoalele Glock au o cadenţă de aproximativ 40 de lovitori pe minut, aproape dublă faţă de cele Carpaţi”, mai spune comisarul-şef Gabriel Rogojan.

 

CITIŢI ŞI:DILEMA POLIŢISTULUI ROMÂN: a trage sau a nu trage? În 2015, oamenii în uniformă au folosit armamentul în 62 de situaţii

 

pistoale glock

În 2014, polițiștii au intervenit la 1.007.073 evenimente şi au folosir arma din dotare în 138 de situaţii

Astfel, potrivit informaţiilor primite de la IGPR, în cursul anului 2014, polițiștii au intervenit la 1.007.073 de evenimente ca urmare a solicitării formulate prin Sistemul Naţional Unic al Apelului de Urgenţă 112 sau prin alte mijloace de sesizare, au prins un număr de 9.243 persoane date în urmărire și au aplanat 154.711 stări conflictuale. În cursul anului 2014, în 138 de situații, polițiștii au folosit armamentul din dotare exclusiv pentru executarea unor focuri de avertisment. De asemenea, în 26 de situații, polițiștii au executat foc asupra unor vehicule, iar în 14 cazuri aceștia au executat foc asupra unor persoane, provocând rănirea a 13 dintre acestea.

În 2015, poliţiştii au folosit focul de avertisment în 62 de situaţii

Referitor la anul 2015, în perioada 1 ianuarie-1 iunie a.c., au fost înregistrate 62 de situații în care polițiștii au executat foc de avertisment, 16 situații în care au executat foc asupra unor vehicule și 2 situații în care au executat foc asupra unor persoane, provocând rănirea uneia dintre acestea. „Totodată, mai menționăm faptul că în cursul anului 2014 și 2015 nu au fost înregistrate decese survenite în urma vătămărilor corporale produse în urma executării de foc asupra unor persoane. De asemenea, mai trebuie specificat faptul că, în 75 % dintre cazuri, vătămările corporale s-au produs la nivelul membrelor inferioare sau superioare, ceea ce denotă o precauţie manifestată de către personalul Poliţiei Române în ceea ce priveşte protejarea vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor urmărite“, potrivit IGPR.

CE SPUNE LEGEA?

În conformitate cu prevederile Legii nr.360/2002 privind Statutul poliţistului, toţi politiştii aflaţi în evidenţa unităţilor din subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române au în dotare arme de foc. Legea 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române stipulează la art.37 următoarele :

(1) Politia Romana poate interveni în forţă, în condiţiile legii, impotriva celor care pun în pericol viaţa, integritatea sau sănătatea persoanelor ori a organelor de ordine, precum şi împotriva celor care ameninţă cu distrugerea unor clădiri sau bunuri de interes public ori privat.

(2) Folosirea mijloacelor din dotare se face numai după avertizarea şi somarea, prin mijloace de amplificare sonoră, a participanţilor la dezordine asupra necesităţii respectării legii şi ordinii publice. Dacă dupa avertizare se încalcă în continuare ordinea publică şi legile, poliţistul numit ca şef al dispozitivului de ordine sau şefii ierarhici îi somează pe participanţi folosind formula: Prima somaţie: Atenţiune, vă rugăm să părăşiţi... Vom folosi forţa!, urmată de semnale sonore şi luminoase. Dacă după trecerea perioadei de timp necesare dispersării cei somaţi nu se supun, foloseşte o ultimă somaţie, astfel: Ultima somaţie: Părăsiţi... Se va folosi forţa!

(3) Daca in astfel de situatii, precum si in cele prevazute de art. 47 din Legea nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc si al munitiilor se impune uzul de arma, in prealabil se va folosi o ultima somatie, astfel: Parasiti... Se vor folosi armele de foc!

(4) Folosirea mijloacelor de impiedicare şi constrangere încetează de îndată ce s-a restabilit ordinea publică.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră