E vremea bicicliştilor! Atenţie însă: lipsa echipamentului pentru bicicliști, pericol pentru toți participanții la trafic!

27 Iun 2017 | scris de Mara Răducanu
E vremea bicicliştilor! Atenţie însă: lipsa echipamentului  pentru bicicliști, pericol pentru toți participanții la trafic!

Atenţie, biciclişti! Polițiștii au aplicat bicicliștilor peste 2.600 de sancțiuni contravenționale, dintre care peste 1.700 de avertismente, pentru abateri la legislația rutieră, în urma unei acțiuni desfășurate pentru prevenirea evenimentelor rutiere. Atenție! Lipsa echipamentului corespunzător pentru bicicliști pune în pericol toți participanții la trafic.

În ziua de 22 iunie 2017, la nivel național, polițiștii au organizat şi desfăşurat acţiuni pentru prevenirea evenimentelor rutiere cauzate de abaterile săvârșite de bicicliști.La acțiuni au participat 1.982 de polițiști, dintre care 1.169 din cadrul structurilor rutiere, fiind aplicate 6.933 sancțiuni contravenționale pentru nerespectarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195 din 2002, privind circulaţia pe drumurile publice.

Dintre acestea, 2.607 sancțiuni le-au fost aplicate bicicliștilor (1.713 sancțiuni cu avertisment), astfel:

- 436, pentru circulația pe drumurile publice fără a purta îmbrăcăminte cu elemente fluorescent – reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă;

- 122, pentru circulația pe drumurile publice sub influența băuturilor alcoolice.

 

Poliția Română recomandă celor care circulă pe drumurile publice cu bicicleta:

 

Pentru a putea conduce o bicicletă pe drumurile publice, trebuie să ai vârsta minimă de 14 ani, să cunoşti regulile de circulaţie și să fii echipat corespunzător;

 

Când circuli PE bicicletă, nu traversa carosabilul pe trecerile pentru pietoni!

 

Bicicletele care circulă pe drumurile publice trebuie să fie prevăzute cu dispozitiv de frânare eficace, cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție și cu sistem de avertizare sonoră.

 

De asemenea, bicicleta trebuie să fie echipată, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, în față, cu lumină de culoare albă sau galbenă, iar în spate, cu lumină de culoare roșie și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeași culoare.

 

Totodată, trebuie echipată cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.

 

Înainte de a pătrunde cu bicicleta pe arterele prioritare, redu viteza, asigură-te temeinic şi acordă prioritate de trecere celorlalți participanți la trafic.

 

Înainte de a schimba direcţia de mers, mai ales spre stânga, asigură-te temeinic – din faţă şi din spate – că nu se apropie niciun autovehicul.

 

La schimbarea direcţiei de mers, chiar daca ai prioritate de trecere, asigură-te că ceilalţi participanţi la trafic au înţeles intenţia ta!

 

Este interzis să circuli cu bicicleta pe drumurile publice acoperite cu polei, gheață sau zăpadă.

 

Circulă cât mai aproape de marginea din dreapta a drumului, iar atunci când vă deplasați în grup, numai în coloană, câte unul.

 

Nu circula cu bicicleta sub influența băuturilor alcoolice;

 

Poartă cască de protecţie. Îți poate salva viața.

 

Drum bun!

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră