Sebastian Ghiţă poate fi extrădat din Serbia în baza unui tratat aflat în vigoare din 1961

14 Apr 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Sebastian Ghiţă poate fi extrădat din Serbia în baza unui tratat aflat în vigoare din 1961 Galerie foto (2)

Sebastian Ghiţă poate fi extrădat din Serbia în baza unui tratat încheiat între ţara noastră şi ţara vecină în anii '60, potrivit documentelor publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei.

Astfel, între România şi Serbia funcţionează, potrivit Ministerului Justiţiei, prin declaraţie de succesiune, un tratat din 18 octombrie 1960 între Republica Socialistă Română şi Republica Populară Federativă Iugoslavia privind asistenţa juridică. Documentul a intrat în vigoare în 6 februarie 1961.

Potrivit Tratatului, părţile se obligă să-şi extrădeze reciproc, la cerere, persoane aflate pe teritoriul lor, în vederea urmăririi penale, judecării sau executării pedepsei.

Omul de afaceri Sebastian Ghiţă a fost localizat şi reţinut la Belgrad, în noaptea de joi spre vineri. Ghiţă avea permis de conducere şi buletin de Slovenia şi era împreună cu fratele său în momentul capturării.

Fostul deputat şi-a schimbat şi înfăţişarea, potrivit unei fotografii publicate de Poliţia Română. Astfel, fostul deputat şi-a lăsat barbă şi s-a ras în cap.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că Ghiţă a fost capturat după ce fratele său a fost urmărit. Aflat iniţial la Istanbul, fratele lui Ghiţă a plecat către Serbia.

Pe numele lui Sebastian Ghiţă există două mandate de arestare în lipsă, el având cinci dosare penale în România.

Ministrul de Interne Carmen Dan a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că Sebastian Ghiță a fost legitimat în cursul nopții de poliția sârbă.

Fostul deputat era însoțit de fratele său. „Fratele lui a prezentat documente adevărate, el a prezentat documente false, de Slovenia”, a precizat ministrul de Interne.

În ceea ce privește extrădarea lui Sebastian Ghiță din Serbia, ministrul a detaliat procedurile.

„Sunt proceduri specifice, în acest moment statul sârb derulează acțiuni specifice. Vor întocmi un dosar penal pentru că a prezentat documente false, după finalizarea acestor proceduri urmează procedura de extrădare, prin Ministerul justiției”, a declarat Carmen Dan.

Ministrul de Interne a mai spus că extrădarea lui Sebastian Ghiță va „depinde foarte mult și de ce se întâmplă în Serbia”.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră