Coronavirus: Cum facem cumpărăturile fără riscuri

21 Mar 2020
Coronavirus: Cum facem cumpărăturile fără riscuri Galerie foto (2)

Fiecare ieșire pentru a vă umple frigiderul duce la gesturi care astăzi ne fac să ne punem întrebări. Avem nevoie să venim cu propriile sacoşe, trebuie să aruncăm ambalajul sau cum spălăm fructele ... iată câteva răspunsuri.

Pentru a face cumpărăturile cel mai bine este să mergi singur sau în doi, dar nu mai mulţi, scrie Le Parisien.

Criza coronavirusului ne-a schimbat obiceiurile și certitudinile. Astăzi, o simplă ieșire pentru a ne face cumpărăturile (respectând cu strictețe regulile de distanţă) se poate transforma într-o durere de cap.

Iată răspunsurile la întrebările principale pe care ni le putem pune. Fără a uita regula de aur: spălați-vă frecvent pe mâini.

Câţi putem merge la cumpărături?

Nu cu întreaga familie. Cel mai bine este să mergi singur, sau în doi, dar nu mai multe persoane.

Dacă mergeti cu mașina, pentru a merge de exemplu la hipermarket, limita tolerată de poliție este de două persoane la bord. Sunt permise doar drumuri în proximitate. Nu se pune problema să mergem 20 de km cu pretextul că hipermarketul din oraşul vecin este mai putin aglomerat.

Trebuie să port măști și / sau mănuși?

„Nu avem foarte multe măști”, explică Eric Tricot, manager de sănătate în domeniul igienei din spitalul din Le Mans. Nu există niciun motiv să le purtăm pentru o ieşire obişnuită. Măştile trebuie rezervate persoanelor cu adevărat simptomatice. Mănușile nu s-au dovedit a fi eficiente în prevenirea răspândirii
germenilor. Dimpotrivă. Atingem totul cu mănusi si acestea se vor contamina rapid și vor recontamina mediul. Este mai bine să vă faceți cumpărăturile cu mâinile goale și să favorizați spălarea sau dezinfectarea frecventă", spune acesta.

Trebuie să-mi iau propriile sacoşe de cumpărături?

Pentru a limita contactul cu materialele potențial infectate este într-adevăr de preferat să venim cu propriile sacoşe. Mai ales în magazinele mici de cartier care nu au întotdeauna personalul care să asigure dezinfectarea coșurilor, scanerelor sau cărucioarelor. "Evident, eu aş recomanda dezinfectarea
obişnuită", observă Eric Tricot. "În același mod în care casierii ar trebui să dezinfecteze cât mai des zonele frecvent atinse cu mâna de către clienți".

Micii comercianți, piețe: am încredere sau îmi iau propriile cutii de ambalaj?

Pentru a evita orice risc de contaminare atunci când un comerciant vă servește, furnizeazaţi-i propriile recipiente, plastic sau cutii de sticlă care se sigilează. „Este o idee bună pentru piețe și magazine mici”, spune Eric Tricot. Limităm contactele și, prin urmare, riscurile deoarece comerciantul poate pune
produsul înăuntru fără să îl atingă".

Cât e de sigur să atingem ecranele tactile?

Ecranele tactile sunt adevărate cuiburi pentru bacterii, bancomatele, cântarele de fructe și legume, terminalele de plată în supermarketuri pot fi infectate dacă o persoană contaminată le-a atins. Primul reflex ar fi să punem mănuși pentru a le atinge.

"Tehnica este însă contraproductivă, deoarece riscul de auto-contaminare a mâinilor este mare la îndepărtarea mănușilor", explică Anne Casetta, medicul
responsabil cu unitatea de igienă din spitalul Cochin din Paris și specialist în infecții nosocomiale.

Ştergerea lor cu un şerveţel dezinfectat nu este, de asemenea, recomandată deoarece aceste ecrane au suprafețe prea încărcate cu diverse tipuri de murdărie, transpirație, sebum, fire de păr sau scame care inhibă puternic eficacitatea produsului dezinfectant al acestor șervețele. Ne vom simți protejați atunci când nu suntem. Cea mai bună soluție este să le folosiți în mod normal, dar, mai ales, să vă spălați mâinile imediat după aceea cu gel hidroalcoolic (dacă aveți) sau când ajungeţi acasă.

Este rezonabil schimbul de monede și bancnote?

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății riscul de a fi contaminat cu numerar este minim. În primul rând pentru că ținem monedele și bancnotele la îndemână pentru foarte puțin timp. „Ar trebui să scuipați pe bani sau să-i lingeţi pentru a contamina pe cineva”, a spus Alexandre Bleibtreu, medic-infecţiolog la serviciul bolilor infecțioase și tropicale de la La Pitié-Salpêtrière (Paris). Spălați-vă doar pe mâini și nu puneți degetele pe față, ochi și pe gură după ce ați plătit cu cash. Pentru o plată fără riscuri opțiunea cardului bancar fără contact este însă imbatabilă.

Atingerea mânerelor dulapurilor frigorifice este riscantă?

Foarte puțin, dar, dacă ne referim la studiul realizat de Departamentul de Sănătate al Statelor Unite, virusul poate rămâne activ până la trei zile pe o suprafață plastică sau metalică. "Este foarte bine să dezinfectați adesea tot ceea ce poate fi atins, clanţe, chei, balustrade, întrerupătoare, dar acest lucru nu scutește, evident de spălatul mâinilor, recomandă Eric Tricot, cadru superior de sănătate igienist la spitalul Le Mans.

Toate accesoriile și de asemenea, (pe cât posibil) mânerul căruciorului de cumpărături pot fi dezinfectate cu un produs casnic pe care trebuie să scrie că “distruge bacteriile și virusurile”. „Nu este recomandat să-ți folosești puloverul sau geaca ca mănușă pentru a deschide de exemplu uşile de la dulapul frigorific cu produse congelate”, continuă Eric Tricot, pentru a evita multiplicarea materialelor. Dar dacă am facut-o de multe ori şi timp îndelungat, trebuie să spălăm hainele în mașină cu un program de cel puțin 60 de grade.

Ar trebui să arunc ambalajul când ajung acasă?

Virusul este capabil să supraviețuiască câteva ore pe o suprafață inertă. "În mod ideal, vă sfătuiesc să vă depozitați pachetele pe jos fără a le atinge timp de trei sau patru ore de când ajungeți acasă (notă: apoi spălați-vă pe mâini) înainte de a le depozita în dulapuri", spune Eric Tricot. Pentru produsele proaspete - de exemplu, iaurtul - îndepărtați ambalajul de carton, aveți grijă de igiena mâinilor apoi puneți cumpărăturile la frigider sau la congelator.

Ar trebui să spăl fructele și legumele?

La supermarket există un mare risc ca merele sau roșiile sa fi fost atinse de alți clienți. Prin urmare, ar trebui spălate ca de obicei, dar nu trebuie să le „dezinfectăm” sau să ne treacă prin cap ideea de a le spăla cu clor. În unele cazuri, este suficient să le curăţaţi de coajă. În altele, gătitul va rezolva problema.

Un tratament termic la 63 ° C timp de patru minute permite diminuarea cu 10000 a contaminării unui produs alimentar. Trebuie amintit că transmiterea are loc pe cale respiratorie sau pe mucoase și nu pe cale digestivă directă.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră