Veste mult așteptată: s-a trecut la testarea unui prototip al dispozitivului care va permite ventilarea a 3 pacienți cu un singur ventilator mecanic

03 Apr 2020 | scris de A.A.
Veste mult așteptată: s-a trecut la testarea unui prototip al dispozitivului care va permite ventilarea a 3 pacienți cu un singur ventilator mecanic

Ca urmare a necesității creșterii numărului de ventilatoare cu care trebuie dotate spitalele din întreaga lume, tot mai multe ramuri ale industriei se reprofilează și au început producția atât de solicitată de ventilatoare.

Cercetătorii din cadrul Centrului Universitar Johns Hopkins vin o soluție alternativă: au reușit să tipărească 3D un mecanism relativ simplu prin care se realizează o ramificație a sistemului de ventilare în acest mod, un singur ventilator ar putea să asigure oxigenul necesar pentru 3 pacienți în același timp.

Terminologia folosită de specialiști este extrem de cunoscută din domeniul IT, sanitare, energie electrică: sliter. Experții în medicină și-au exprimat reticența față de această invenție, grijile lor concentrându-se pe calitatea îngrijirii medicale a fiecărui pacient, însă echipa de cercetare a demarat procedurile de testare.

Sung Hoon Kang, profesor în ingineria mecanică din cadrul Universității și conducătorul echipei de cercetători a precizat că în această luptă împotriva coronavirusului, toată lumea se concentrează să finalizeze un vaccin în cel mai scurt timp și să producă un număr cât mai mare de ventilatoare. ”În această cursă infernală o soluție ar veni din posibilitatea de a trata mai mulți pacienți folosind același ventilator. Chiar dacă este o soluție fezabilă, trebuie să ne asigurăm că fiecare pacient primește aceeași atenție și calitatea actului medical nu este diminuată, de aceea se continuă testarea acestui spliter.”

Lipsa ventilatoarelor din spitale și incapacitatea de a suplini necesarul de oxigen al fiecărui pacient a dus la prăbușirea spitalelor din Italia și Spania, iar rata de mortalitate este foarte mare.

Mai mulți medici și-au exprimat reticența în folosirea unui singur ventilator care ar asista mai mulți pacienți. Două probleme ar putea să apară: conectarea mai multor pacienți ar crea posibilitatea împrăștierii germenilor sau ar duce chiar la o contaminare directă și analiza capacității fiecărui dispozitiv de a pompa suficient oxigen pentru mai mulți pacienți în așa fel încât să se obțină rezultate maxime pentru fiecare dintre ei.

Profesorul Kang vine cu informații suplimentare: fiecare spliter va fi însoțit de un dispozitiv de control a circuitului aerului, calității aerului și va transmite aceste date către monitoare lăsând posibilitatea medicilor de a interveni în mod individual pentru fiecare pacient. Acest dispozitiv va fi echipat cu un filtru special pentru a preveni o recontaminare.

Se încearcă crearea acestor splitere cu un design cât mai ușor de copiat tocmai pentru a permite realizarea cu mai multe dispozitive, nu numai utilizând imprimarea 3D.

Această tehnologie de a utiliza un ventilator pentru mai mulți pacienâi prin intermediul spliterului a mai fost folosită în 2017, in Las Vegas, în urma împușcărilor multiple. Situația actuală este diferită pentru că atunci erau tratați tineri, fără alte afecțiuni grave, iar acum pacienții se confruntă cu afecțiuni severe ale plămânilor.

Luând în considerare toți factorii, medicii cercetători au finalizat spliterul prototip și au trecut la testarea acestuia și vor studia eventuale modificări cu ajutorul plămânilor artificiali., declarând ca principal scop crearea dispozitivului cu toate măsurile de siguranță luate și asigurarea actului medical la cele mai înalte standarde.

 

Comunicat Universitatea Johns Hopkins.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră