IRESPONSABILITATEA unui pacient a infectat cu noul coronavirus un MEDIC. România, cazul cu numărul 30

11 Mar 2020 | scris de Andreea Vasilescu
IRESPONSABILITATEA unui pacient a infectat cu noul coronavirus un MEDIC. România, cazul cu numărul 30

Un caz de îmbolnăvire cu nou coronavirus a fost înregistrat miercuri dimineață, al 30-lea caz la nivel național. Este vorba de o femeie, 43 ani, contact al pacientului care a fost internat în Spitalul Dimitrie Gerota.

Ea este medic din spital, iar el, pacientul, este inresponsabilul care A ALES să mintă în privința faptului că nu a călătorit în străinătate. În realitate a fost în Israel, dar a ascuns acest lucru și s-a internat într-un spital pe care l-a băgat în carantină.

Precizările Ministerului de Interne

Ministerul de Interne a făcut, marţi, precizări cu privire la cazul bărbatului infectat cu coronavirus de la spitalul Dimitrie Gerota din Bucureşti.

El are 60 de ani, este pensionar al MAI din 2015 și lucrează la ADP sector 4.

În 5 martie, el a fost internat pentru a doua oară în spital, cu simptome diferite de cele uzuale la infectarea cu coronavirus, însă le-a dezvoltat la trei zile de la internare.

Declarație pe propria răspundere. De fapt, minciună

Bărbatul declarase pe propria răspundere că nu călătorise în afara ţării, când de fapt s-a întors în țară din Israel în data de 26 februarie.

La momentul internării, pacientul numărul 17 a declarat și semnat în formularele de consimțământ că nu a călătorit în afara țării în ultimele 2 luni.

În urma anchetei epidemiologice, s-a constatat că acesta a împărțit mărțișoare în data de 2 martie la Amenajarea Domeniului Public sector 4.

A intrat în contact cu 120 de persoane

În prezent, sediul ADP Sector 4 este închis, după ce pacientul numărul 17 a intrat în contact cu peste 120 de persoane.

În data de 3 martie, bărbatul cu coronavirus s-a simţit rău şi a mers la spital.

În 4 martie a revenit la serviciu, iar în 5 martie s-a dus din nou la spital.

Ce măsuri au fost luate la Spitalul Dimitrie Gerota

- Restricționarea totală a accesului în spital;

- Efectuarea imediată a anchetei epidemiologice, cu identificarea tuturor contacților direcți;

- În prima parte a zilei de 10 martie, toți contacții direcți au fost testați pentru Covid-19 la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș și rămân sub supraveghere medicală și în izolare la domiciliu conform recomandărilor specialiștilor epidemiologici și infecțioși de la acest institut;

- Tot în data de 10 martie s-au recoltat probe și de la pacienții cu risc.

Ce presupune al doilea scenariu de răspuns la coronavirus

Pentru că numărul persoanelor infectate a trecut marți de 25, România a trecut al doilea scenariu de răspuns la coronavirus.

„Scenariul 2 este o fază de transmitere sporadică în comunicate, deci suntem departe de ceea ce se întâmplă în Italia, Germania, Franța sau Spania”, a precizat ministrul Sănătății, Victor Costache.

Conform informațiilor autorităților, primul scenariu implică între 0 și 25 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus. Următorul scenariu vizează îmbolnăvirea între 26 și 100 de persoane. Următorul scenariu se activează atunci când sunt între 101 și 2.000 de cazuri. Cel mai grav scenariu este cel în care vor fi confirmați peste 2.001 de bolnavi cu noul tip de virus.

Anchetele epidemiologice vor fi mai extinse, fiindcă fiecare din aceste cazuri au contacți. Ne așteptăm la secții separate din spital care vor fi pentru coronavirus, ne așteptăm la limitarea unor intervenții chirurgicale care nu sunt absolut necesare, cele pentru niște boli cronice sau intervenții programate. Și ne așteptăm, efectiv, la un control la granița mai accentuat și pentru celelalte țări decât cele care sunt în acest moment în zona roșie sau zona galbenă”, a explicat secretarul de stat Nelu Tătaru.

UPDATE

Grupul de Comunicare Strategică informează că pe numele bărbatului de 60 de ani diagnosticat cu COVID-19 a fost deschis un dosar penal, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria sector 2, sub aspectul săvârşirii infracţiunii prevăzute de art. 352 Cod penal.

Art. 352 Cod penal arată că "(1) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. (2) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) este săvârşită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la o lună la 6 luni sau amendă". 

COVID-19 se transmite la 4,5 metri, trăiește 30 de minute în aer și rezistă 4 zile pe suprafețe (Studiu)

Noul coronavirus se transmite la o distanţă de 4,5 metri de persoana infectată, supravieţuieşte cel puţin 30 de minute în aer după ce „sursa” infecţiei nu mai este prezentă şi rezistă circa patru zile pe diferite suprafeţe.

Cel puţin, asta arată cel mai recent studiu realizat de către experţii chinezi, care explică modul de transmitere a virusului. Primul pacient infectat cu coronavirus a îmbolnăvit, în cursul unei călătorii cu autobuzul, până la 13 pasageri, pe şapte dintre ei aproape instant.

Cercetătorul Hu Shixiong de la Centrul de Control şi Prevenţie din Provincia Hunan, a prezentat rezultatul unui studiu realizat pe pacienţii unui autocar care a călătorit în China pe 22 ianuarie, momentul „zero” pentru declanşarea noului coronavirus.

„Pacientul zero”, infectat, a urcat în autobuz, fără a purta mască de protecţie şi fără a şti că este purtător de COVID-19. Rezultatele analizei arată că acesta a îmbolnăvit şapte persoane doar în timpul călătoriei (alţi patru au fost depistaţi pozitiv după).

Deşi în plină epidemie internaţională de noul coronavirus, autorităţile internaţionale îi sfătuiau pe oameni să păstreze o distanţă sigură de unu-doi metri, cercetătorii chinezi au descoperit că o persoană bolnavă îi poate infecta pe cei care se află chiar şi la o distanţă de 4,5 metri. 

Apoi, coronavirusul care provoacă boala COVID-19 poate supravieţui cel puţin 30 de minute în aer, timp în care poate infecta alte persoane, conform studiului experţilor guvernului chinez.

Totodată, virusul rezistă timp de mai multe zile pe suprafeţe, crescând astfel riscul de transmitere în rândul persoanelor care iau contact cu ele şi apoi îşi ating faţa.

Perioada de supravieţuire diferă în funcţie de tipul suprafeţei şi temperatură. „Poate fi confirmat că într-un spaţiu închis, ventilat, distanţa de transmitere depăşeşte distanţa considerată sigură. Iar legat de temperatură, virusul rezistă la temperaturi de 36,6 grade Celsius circa trei zile pe sticlă, textile, metal, plastic sau hârtie”, se precizează în studiu.

Spre exemplu, dacă o persoană infectată călătoreşte cu un mijloc de transport îi infectează pe pasagerii care stau la cel mult 4,5 metri de acesta, fără a interacţiona cu aceştia, aşa cum a fost şi cazul pacientului zero, care pe durata călătoriei sale cu autobuzul a infectat 13 persoane, chiar dacă unele se aflau la 6 scaune distanţă.

În plus, virusul supravieţuieşte în aer circa 30 de minute după ce persoana infectată a coborât şi poate fi „inhalat” de către alţi pasageri care se urcă în  mijlocul de transport”, explică studiul.

UPDATE

Al 31-lea caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus a fost confirmat miercuri în România, fiind vorba despre un bărbat de 42 de ani din Iaşi, revenit din Veneţia, anunță AGERPRES.

''Caz 31 - un caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus a fost înregistrat în această dimineaţă, al 31-lea caz la nivel naţional. Este vorba de un bărbat, 42 ani, confirmat în Iaşi, debut pe 4 martie, internat pe 10 martie, revenit din Veneţia în 2 martie. Este la Spitalul de Boli Infecţioase'', anunţă Ministerul Sănătăţii.

UPDATE

Grupul de Comunicare Strategică anunţă un nou caz de infectare cu noul coronavirus, un bărbat de 38 de ani din Iaşi, aflat în autoizolare din 9 martie.

Potrivit sursei citate, este cel de-al 32-lea caz de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Bărbatul este contact al unui caz confirmat în Varşovia.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră