Varianta Omicron ne va oferi o super-imunitate?

27 Ian 2022 | scris de M.N.
Varianta Omicron ne va oferi o super-imunitate?

Valul Omicron continuă să măture întreaga planetă. Această variantă este atât de transmisibilă încât poate infecta atât persoanele vaccinate, cât și cele nevaccinate, deși provoacă forme mai puțin severe. Dar se pare că stimularea repetată ne-ar întări sistemul imunitar.

Omicron, BA.2, a 3-a doză… Evoluția pandemiei lasă încă multe întrebări fără răspuns. 

Sunt vindecat de un covid anterior dar nu sunt vaccinat: risc mai mult sa mă contaminez cu varianta Omicron decat o persoana vaccinată?

„Știm că Omicron poate infecta persoanele care au primit două doze de vaccin, două doze și un rapel, precum și persoanele care nu au fost vaccinate – indiferent dacă au acut sau nu covid în trecut – explică Samira Fafi-Kremer, șef al Laboratorului de Virologie Medicală din Spitalele Universitare din Strasbourg (Franța). De asemenea, știm că persoanele nevaccinate au mai multe șanse de a avea o formă gravă chiar și cu Omicron, chiar dacă generează evoluții severe de Covid-19 mai puțin frecvente decât variantele anterioare.

De la apariția variantei Omicron, un număr tot mai mare de persoane beneficiază de o imunitate sporită atunci când au fost infectați cu virusul înainte sau după ce au fost vaccinați. Ce știm despre această așa-numită imunitate hibridă?

Mai multe studii recente arată de fapt că combinația infecție-vaccinare generează o imunitate bună, indiferent de ordinea în care apare. Acestea sunt încă studii foarte parțiale, efectuate pe cohorte mici de oameni. Dar toate par să indice aceeași direcție, aceea a întăririi sistemului nostru imunitar atunci când a întâlnit atât vaccinul, cât și virusul. „Vaccinurile ne imunizează împotriva unei singure proteine, proteina Spike, și astfel ne permit să controlăm diseminarea virală și să prevenim bolile grave.

Acest lucru a fost confirmat pe 19 ianuarie de o echipă americană care a analizat toate componentele sistemului imunitar: anticorpii (care previn infecția) și limfocitele B (pe care se bazează memoria imună) pe de o parte, dar și T-CD4. + limfocite și interferon gamma (INg) care participă la lupta împotriva bolii. Acest studiu arată că atunci când o persoană care a contractat deja covid se vaccinează, va produce mai multe dintre aceste componente decât o persoană „naivă” (care nu a fost niciodată infectată). „Chiar dacă nu au fost încă publicate într-un jurnal, această lucrare de înaltă calitate arată că rapelul de vaccin, a treia doză, tinde să reducă aceste diferențe între oamenii care au fost sau nu infectați în timpul vaccinării.”

Există vreun interes în a se contamina cu bună știință cu o variantă precum Omicron pentru a beneficia de ceea ce unii numesc „super-imunitate”?

Dacă imunitatea este întărită prin combinația dintre vaccinare și boală, nu te face invincibil! „Gradul de imunitate conferit de vaccinare și/sau de boală variază considerabil de la o persoană la alta, amintește Samira Fafi-Kremer. În special, se poate întâmpla ca foarte puțini anticorpi să fie produși, chiar și după o injecție de rapel. Va exista întotdeauna un risc asociat cu contaminarea, mai ales dacă sunteți expus la o doză mare de virus, deoarece această cantitate este un factor de gravitate.

Deci, chiar și cu imunitate hibridă, nu putem lăsa garda jos și să ne gândim să trăim „ca în 2019”?

„Nu, nu atâta timp cât circulația virusului rămâne semnificativă. Este adevărat că amploarea valului Omicron dă speranță că vom obține în cele din urmă o imunitate colectivă suficientă pentru ca SARS-CoV-2 să devină un virus obișnuit precum a devenit OC43, care astăzi dă o răceală. Dar nu știm niciodată dinainte cu ce virus riști să întâlnești, de exemplu o variantă capabilă să reziste la această imunitate întărită. OC43 este un coronavirus din aceeași subfamilie cu SARS-CoV-2, care la sfârșitul secolului al XIX-lea a provocat ceea ce a fost numit impropriu „gripa rusă”. O pandemie care a ucis mai mult de un milion de oameni în lume. „Astăzi, a devenit un agent de răceală comună, precizează Samira Fafi-Kremer. Dar uneori vedem oameni fragili care ajung la terapie intensivă din cauza acestui virus.

În Danemarca, varianta BA.2, o evoluție a lui Omicron, l-a înlocuit rapid pe acesta din urmă. Ne putem imagina că ne infectează după ce am fost contaminați cu Omicron?

Acești doi viruși au 21 de mutații în comparație cu varianta inițială a SARS-CoV-2. Dar BA.2 are șase modificări suplimentare. „Nu se știe încă care ar putea fi consecințele, cu excepția faptului că este foarte transmisibil, având în vedere viteza cu care s-a răspândit în Danemarca. Au existat persoane care au fost infectate cu Omicron la trei săptămâni după ce s-au îmbolnăvit de varianta Delta. Deci nu putem exclude ca BA.2 să infecteze persoanele care au contractat Omicron, chiar dacă pare puțin probabil.

Știm că virusul poate fi încă detectabil, prin PCR, după ce ne-am vindecat de Covid-19. Este un test pozitiv trei sau patru săptămâni mai târziu o rămășiță a acestei infecții sau un semn al uneia noi?

„La persoanele imunocompetente [donée d’une bonne immunité, ndlr], știm acum că nu mai există virus după 10 până la 15 zile cel mult, precizează Samira Fafi-Kremer. Deci, un PCR pozitiv cu o încărcătură virală mare ar trebui să sugereze o nouă infecție. Pe de altă parte, la persoanele care urmează tratament imunosupresor după un transplant sau care sunt imunocompromiși de o boală precum SIDA, virusul poate fi găsit la câteva luni după infectare.

Sursa: Le Temps

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră