Tuberculoza ameninţă din nou Europa

24 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Tuberculoza ameninţă din nou Europa

Vineri este Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei (TBC). Marcată la 24 martie, aceasta evidențiază momentul din 1882, când Robert Koch a informat oficial comunitatea științifică internațională că a descoperit bacilul TBC, relatează agerpres.ro.

În acest an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) își va concentra atenția asupra unirii eforturilor pentru a nu lăsa pe nimeni în afara activităților care previn discriminarea sau marginalizarea din cauza bolii, pentru a preveni dificultățile în accesul la tratament. Anul 2017 este al doilea din campania începută în 2016, numită "Uniți pentru a pune capăt tuberculozei'', potrivit site-ului www.who.int

Controlată de zeci de ani, tuberculoza amenință din nou Europa, sub o formă rezistentă la mai multe tratamente, iar migranții sunt primele victime, avertizează experții cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva acestei boli.

Migranții și refugiații sunt adesea concentrați în zonele dens populate și cu condiții precare de igienă, aceleași condiții care au favorizat boala la sfârșitul secolului al XlX-lea, când un european din șapte murea de tuberculoză, subliniază specialiștii în sănătate publică.

Cele mai multe infecții în Europa sunt în rândul migranților, care trebuie să fie considerați o populație vulnerabilă, și nu propagatori ai bolii, adaugă ei.

În Austria, Olanda și Norvegia, 100% din cazurile de tuberculoză rezistentă la tratament diagnosticate în 2014 au fost la migranți și refugiați. Procentul a fost de peste 90% în Marea Britanie, Franța, Italia și Germania, potrivit ESCMID. În total 1.400 de cazuri de de tuberculoză rezistentă la tratament au fost detectate în rândul migranților în acel an în 12 țări europene.

Unii migranți sosesc deja contaminați în Europa. Dar ''majoritatea iau boala în țara gazdă'', a explicat pentru AFP Michel Kazatchkine, reprezentantul special al Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA în Europa de Est și Asia Centrală, care este interesat îndeaproape și de tuberculoză, primul factor de mortalitate la seropozitivi.

Însă multe cazuri nu sunt detectate, deoarece niciuna dintre țările europene nu are o politică de screening organizat, iar unii migranți nu știu unde să caute îngrijire medicală, li se refuză accesul la tratament sau evită să fie diagnosticați de teamă să nu fie expulzați.

În Europa există o tendință de a reduce accesul gratuit la serviciile de sănătate publică, observă Sally Hargreaves, epidemiolog la Imperial College din Londra.

Tuberculoza este o boală contagioasă, cauzată de o bacterie, bacilul lui Koch. Acesta atacă de obicei plămânii, dar uneori și rinichii, ganglionii limfatici și oasele. Simptomele pot să nu apară imediat și contagierea se face prin salivă, când o persoană tușește, strănută sau vorbește.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), tuberculoza este una dintre primele 10 cauze de deces la nivel mondial. În 2015, 1,8 milioane de oameni au murit și 10,4 milioane de persoane au fost afectate.

Aproximativ 500.000 de cazuri au fost de tuberculoză multirezistentă la medicamente — atunci când cele două medicamente cele mai puternice (izoniazida și rifampicina) nu sunt eficiente — sau ultrarezistentă — când tratamente de a doua intenție, mai scumpe, de mai lungă durată și care produc mai multe efecte secundare, se dovedesc ineficiente. 20% dintre aceste forme rezistente au fost localizate în Europa, în special în Europa de Est și Rusia.

La pacienții afectați de tuberculoza multirezistentă, tratamentul nu a funcționat decât în mai puțin de jumătate din cazuri și la mai puțin de o treime dintre cei infectați cu forma ultrarezistentă. Aceste rate se apropie de cele pe care le-am văzut înainte de apariția medicamentelor antimicrobiene, avertizează revista Clinical Microbiology and Infection în numărul său din luna martie. ''Dacă rezistența la medicamente progresează în continuare, eliminarea tuberculozei va deveni un lucru dificil sau chiar imposibil'', avertizează publicația.

ONU vizează eradicarea tuberculozei până în 2030 în obiectivele sale de dezvoltare durabilă, amintește AFP.

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră