Suedia cere explicaţii de la SUA pentru o gafă colosală făcută de Donald Trump

20 Feb 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Suedia cere explicaţii de la SUA pentru o gafă colosală făcută de Donald Trump

Suedia cere explicații Statelor Unite în legătură cu gafa lui Donald Trump, potrivit agenției Reuters.

Președintele american Donald Trump a devenit ținta ironiilor pe rețelele de socializare după ce a declarat sâmbătă că este periculos să primești refugiați, oferind ca exemplu Suedia, despre care a spus că a fost vineri ținta unui atentat terorist, fapt care nu s-a produs însă în realitate.

"Uitați-vă ce se întâmplă în Germania. Uitați-vă ce s-a întâmplat ieri seară în Suedia. Suedia, cine ar fi crezut? Suedia. Au primit numeroși refugiați, iar acum au probleme la care nu s-ar fi gândit niciodată", a afirmat Trump sâmbătă seară în Florida, într-un discurs virulent în apărarea politicii sale antirefugiați. 

El a invocat de asemenea atentatele, de această dată reale, de la Bruxelles, Nisa și Paris. 

Imediat, această informație falsă a devenit virală pe Twitter, sub hashtag-urile #lastnightinSweden ("ieri seară în Suedia") și #SwedenIncident ("incident în Suedia").  Fostul premier suedez Carl Bildt a deschis tirul ironiilor: "Suedia? Un atentat? Ce a fumat (Trump — n.r.)?". 

Reacţia Suediei nu a întârziat să apară, astfel că diplomaţia acestei ţări a cerut explicaţii din partea Departamentului de Stat pentru această gafă colosală a preşedintelui american.

Duminică, Trump a încercat să dreagă busuiocul, explicând că şi-a bazat afirmaţia pe relatările unui post de televiziune, pe care le-a urmărit.

"Declaraţia mea era o referire la o emisiune de la FoxNews privind imigranţii şi Suedia", a spus Trump, într-o postare pe Twitter. E drept, Fox News, post extrem de favorabil preşedintelui american, a avut o emisiune vineri despre probleme legate de imigraţie în Suedia.

Un purtător de cuvânt de la Casa Albă a declarat pentru presă că Trump s-a referit la o chestiune generală, de creştere generală a criminalităţii legate de imigraţie, nu la un incident anume în ţara scandinavă, scrie Reuters.

Alte stiri din Externe

Ultima oră