Studiu: Virusul SARS-CoV-2 se răspândea în Italia încă din decembrie

19 Iun 2020 | scris de A.A.
Studiu: Virusul SARS-CoV-2 se răspândea în Italia încă din decembrie

Experții italieni care au preluat și testat mostre din apa reziduală din două orașe importante din Italia au depistat urme ale noului coronavirus încă din decembrie 2019, precizează BBC.

Institutul Național al Sănătății a analizat mostre din Milano și Torino și a demostrat că există urme genetice ale virusului încă din 18 decembrie.

Aceste noi date se adaugă studiilor efectuate în mai multe țări europene care au descoperit cazuri încă de la sfârșitul anului trecut.

Oficialii chinezi au declarat primele cazuri pozitive la sfârșitul lui decembrie, iar în Italia primii pacienți au fost depistați la mijlocul lunii februarie.

În mai, specialiștii francezi au descoperit că un pacient tratat de preumonie în 27 decembrie era de fapt pozitiv cu noul coronavirus.

Și în Spania au fost testate probe din apa reziduală descoperind urme ale virusului din ianuarie în Barcelona, cu 40 de zile înainte față de primul caz confirmat.

Conform studiului, cercetătorii Institutului au examinat probe din 40 de stații de colectare a apei reziduale din regiunea de nord a Italiei din perioada octombrie-februarie.

Probele din octombrie și noiembrie nu au prezentat urme demonstrând că virusul nu era prezent, dar din ianuarie au fost descoperite semne de infectare în regiunea Bologna.

Aceste noi rezultate vor putea face posibilă determinarea modalității de răspândire a virusului.

Expertul Giuseppina La Rosa a precizat că nu este neapărat necesar ca virusul să fi apărut prima dată în aceste localități. Primul caz confirmat a fost în regiunea Lombardia, în Codogno, oraș care o fost declarat zonă roșie și închis din 21 februarie. La scurt timp, ale nouă orașe din apropierea Lombardiei și Veneto au fost carantinate.

Institutul Național a declarat că această metodă de a testa apa reziduală este extrem de importantă, putând determina prezența virusului înainte de confirmarea clinică a pacienților. Din ce în ce mai multe țări o folosesc pentru a depista noi potențiale focare.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră