România a primit gratuit de la Japonia 12.200 de tablete de favipiravir pentru tratarea pacienților cu Covid-19

14 Iun 2020 | scris de A.V.
România a primit gratuit de la Japonia 12.200 de tablete de favipiravir pentru tratarea pacienților cu Covid-19

Japonia a donat României 12.200 de tablete de favipiravir pentru a fi folosite în tratamentul pacienților cu Covid-19, în cadrul unui studiu clinic internațional, a anunțat sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe (MAE). 

Medicamentul favipiravir (denumirea comercială Avigan) a fost dezvoltat de compania Fujifilm Toyama în 2014 și este aprobat în Japonia pentru tratamentul gripei.

Donaţia a fost realizată în urma demersurilor efectuate de MAE pe cale diplomatică și de către Ministerul Sănătății și face parte dintr-un program umanitar în valoare de 1 milion de dolari derulat de guvernul Japoniei.

În cadrul proiectului, medicamentul favipiravir va fi distribuit gratuit în 38 de ţări solicitante, dintre cele peste 70 de ţări care şi-au exprimat dorinţa de a fi incluse în acest studiu clinic.

“Expedierea medicamentului s-a realizat prin bunele oficii ale Oficiului Naţiunilor Unite pentru Servicii de Proiect (UNOPS). Cele 12.200 de tablete alocate României reprezintă tratamentul pentru 100 de pacienţi suferinzi de Covid-19”, a precizat MAE.

În luna martie, un oficial guvernamental chinez a anunțat că medicamentul favipiravir este eficient împotriva coronavirusului SARS-CoV-2.

Medicament favipiravir a fost, de altfel, utilizat până acum în multe țări în tratamentul pacienților cu Covid-19.

Medicamentul nu a fost inclus în protocolul de tratament pentru Covid-19 de către Ministerul Sănătății, care îl consideră un tratament care poate fi, totuși, folosit în cazul în care nu sunt disponibile alte medicamente, scrie 360medical.ro.

“Având în vedere criteriile selective de includere, necesitatea informării pacienților, necesitatea efectuării unui test suplimentar și a administrării de contraceptive care pot avea interacțiuni medicamentoase semnificative, favipiravirul rămâne o alternativă terapeutică, în cazul în care alte antivirale nu sunt disponibile și în care toate condițiile menționate pentru administrarea în siguranță sunt îndeplinite – de exemplu, la pacientele aflate la menopauză”, a motivat Ministerul Sănătății, în ultima variantă a protocolului de tratament, intrată în vigoare în 22 mai.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră