Seringa care salvează o viaţă în 20 de secunde, aprobată în SUA

10 Dec 2015 | scris de Magda Marincovici
Seringa care salvează o viaţă în 20 de secunde, aprobată în SUA

Xstat este o seringă capabilă să opreascăîndooar 20 de secunde  hemoragiile declanşate de rănirea pe câmpurile de luptă, transmiste site-ul 20Minutes.

Dar Food and Drug Administration (FDA) - Agenţia americană pentru Produsele Alimentare şi Medicamente din SUA a anunţat, luni, că această seringă va fi folosită şi pentru îngrijirea civililor. Potrivit imaginilor video demonstrative şi articolelor apărute în media americană, efectele sunt impresionante. În 20 de secunde, hemoragia poate fi oprită. Pentru aceasta Xstat injectează mici bureţi celulozici care se umflă la contactul cu sângele şi acoperă plăgile, blocând scurgerea sângelui. Este vorba de 92 de bureţi la o seringă capabilă de a absorbi până la o jumătate de litru de sânge. Pentru un pacient pot fi folosite maximum trei seringi.

Evident, Xsat este un instrument temporar, în aşteptarea transportării la spital. Dar şi aşa, această seringă este salvatoare de vieţi.
Potrivit Institutului militar pentru cercetări chirurgicale (United States Army Institute of Surgical Research), 30%-40% dintre decesele civililor sunt urmarea unor răni dobîndite în traumatisme provocate prin pierderi de sânge. Şi dintre aceştia, 33% până la 56% mor înainte de a ajunge la spital, subliniază site-ul The Verge.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră