Pansament revoluționar: Oprește sângerarea în câteva minut și izolează rana 36 de ore

21 Iul 2016 | scris de Magda Marincovici
Pansament revoluționar: Oprește sângerarea în câteva minut și izolează rana 36 de ore


Când apare hemoragia, rana este dificil de tratat. Dacă se apasă pe rană, sângerarea poate continua, acest gest nefiind folositor, mai ales dacă rana este într-o zonă sensibilă, de exemplu la cap. Fără o intervenție rapidă, o hemoragie poate provoca decesul persoanei rănite.

Pentru a rezolva aceste probleme, cercetătorii israelieni de la Societatea Cores Scientific Creations au conceput un pansament numit WoundClot. Este un pansament de nouă generație, capabil să stopeze hemoragia în doar câteva minute. Pentru aceasta, este suficient de a pune pansamentul pe rana și a-l lăsa să acționeze. Pansamentul stimulează coagularea.

Cheia acestui pansament constă în compoziția acestuia. Aceasta permit absorbția unei cantități mari de lichid fără a se altera, reținând o cantitate de 2.500 de ori mai mare comparativ cu propria lui greutate, spun cercetătorii israelieni. Când este în contact cu un lichid, pansamentul începe să absoarbă cantități enorme de sânge, apoi el își modifică structura devenind un gel, explică pentru Reuters doctorul Shani Eliyahu Gross, vicepreședinte al Core Scientific Creations.

În plus, pansamentul reușește să absoarbă sângele într-un timp mai scurt comparativ cu cel de care are nevoie pentru a se transforma în gel. Acesta aderă pe rană fără nici o intervenție sau presiune exterioară. Astfel, rana este izolată, explică dr. Eliyahu Gross, preluat de Newsweek. WoundClot nu declanșează el în sine coagularea, ci o favorizează. Aderând pe rană, pansamentul crează un fel de rezervor care permite substanțelor coagulante din sânge să se acumuleze în zona afectată și de a opri, astfel, sângerarea.

Potrivit inventatorilor, gelul persistă 24-36 de ore înainte de a se dezagrega rapid. El este absorbit în corp în timp de 7 zile. Combinând stabilitatea și bio-absorbția, noul pansament reprezintă o soluție eficientă și durabilă. Produsul nostru este unic, deoarece este singurul pansament de pe piață care exclude aplicarea unei compresii în cazul hemoragiei severe, fiind în același timp bio-absorbabil, a indicat Yuval Yaskil, din cadrul Core Scientific Creations. Pansamentul este deja folosit de poliția israeliană, este disponibil în spitale. El costă aproximativ 9 euro, fiind unul dintre cele mai scumpe.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră