Prof.dr.Mihaela Bălgrădean: Telefonul mobil, suzetele, jucăriile, surse de microbi care provoacă infecții la copii

07 Apr 2017 | scris de Magda Marincovici
Prof.dr.Mihaela Bălgrădean: Telefonul mobil, suzetele, jucăriile, surse de microbi care provoacă infecții la copii

În 80% din cazuri, infecțiile respiratorii și digestive la copil sunt provocate de virusuri, luate de pe telefonul mobil, suzetele și diverse alimente căzute pe sol sau obiecte folosite de adulți care nu au fost curățate și dezinfectate înainte de a le da celor mici, avertizează prof. dr. Mihaela Bălgrădea, șef de secție la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii MS Curie.

Este vorba de infecții respiratorii și digestive cum sunt: rinite, rinofaringite, angine, sinuzite, otite, traheite, bronșiolite și bronșite, laringite (crup) și pneumopatii acute. 

Igiena și vaccinarea

Prof. dr. Mihaela Bălgrădean subliniază importanța prevenției prin igienă corectă și vaccinare. "Pentru a preveni aceste îmbolnăviri se recomandă spălarea corectă și repetată a mâinilor copiilor și ale celor ce le poartă de grijă, a veselei, a ustensilelor de bucătărie, a caserolelor, a jucăriilor, a fructelor și legumelor verzi, pregătirea și gătirea corespunzătoare a cărnii crude, cu informare atentă asupra provenienței acesteia, corect prelucrată din punct de vedere termic, separarea atentă în frigidere a alimentelor crude de cele prelucrate termic (inclusiv carnea) utilizarea exclusivă la copil a laptelui pasteurizat și a produselor lactate verificate și corect ambalate", precizează prof. dr. Bălgrădean. De asemenea, prof. dr. Bălgrădean, atrage atenția asupra neglijenței  adulților atunci când dau copiilor telefonul mobil sau alte obiecte  purtătoare de microbi, suzete sau alimente căzute pe sol sau alte obiecte folosite de adulți, necurățate și nedezinfectate. 
Bolile respiratorii și digestive se transmit prin contactul direct al mâinilor copilului cu diferite secreții ale persoanelor bolnave, alimente contaminate, jucării, suzete, etc. Atingerea zonei ochilor, a nasului, produce o reinfecție virală. Secrețiile nazale, respiratorii ale copilului conțin mai multe virusuri infectante decât ale adultului. "De altfel, copiii sunt, de obicei, cei care răspândesc infecția în jurul lor în special în colectivități mai mici sau mai mari: grupuri de joacă, grădiniță, școală", menționează prof. dr. Bălgrădean. 

Prevenția unor boli acute respiratorii și digestive presupune și respectarea vaccinării prevăzute în schema națională de vaccinări.
'Tot în cadrul prevenției față de diferite boli acute respiratorii și digestive intră și recomandările de vaccinare prevăzute în schema națională de vaccinări, vaccinări ce vor fi făcute în contextul informării corecte a părinților și aparținătorilor, legate de bolile cărora li se adresează aceste vaccinuri și complicațiile posibile ale acestora", subliniază aceeași sursă.  

Infecțiile respiratorii, principala cauză de îmbolnăvire și mortalitate

În prezent, infecțiile respiratorii reprezintă principala cauză de îmbolnăvire și mortalitate în întreaga lume (sunt responsabile de unul din cinci decese la copilul sub vârsta de 5 ani), reprezintă cel mai frecvent motiv de vizite medicale și internări , în special la copilul de vârsta preșcolară.

Pneumonia cauzează 75-90% din decese. Incidența gastroenteritelor acute la copilul în vârstă mai mică de 3 ani variază, în Europa, între 0,5 și 2 episoade anual.

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră