Prof. dr. Monica Luminos: Rujeolă cu forme severe şi mortalitate crescută!

16 Dec 2016 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Monica Luminos: Rujeolă cu forme severe şi mortalitate crescută!

Dacă bebeluşul a fost vaccinat la 9 luni, rapelul va fi făcut până la vârsta de 2 ani. Dacă prima doză a fost administrată la 13-15 luni, atunci rapelul se face la vârsta de 7 ani.   

De altfel, Ministerul Sănătății (MS) împreună cu experți ai Organizației Mondiale a Sănătății, ai UNICEF și de la Institutul de Sănătate Publică vizează o serie de măsuri pentru scăderea vârstei de vaccinare, a anunţat Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al MS.

"Aceste măsuri privesc scăderea vârstei de vaccinare la 9 luni, pentru că o caracteristică a acestei epidemii de rujeolă este că afectează copiii sub un an, iar pentru copiii cu vârsta între cinci și nouă ani, care nu au o a doua doză de vaccin, ei sunt chemați la vaccinare. Chiar în acest moment medicii de familie fac catagrafierea acestor copii, vaccinul se distribuie către medicii de familie și vaccinarea se poate face. Sunt suficiente doze de vaccin pentru această afecțiune. Sunt peste 300.000 de doze disponibile la nivel național care vor fi distribuite către medicii de familie acolo unde este nevoie", a declarat  Valentin Popescu.

În mod curent, la noi, prima doză se administrează copilului între 13 şi 15 luni, cu un rapel la vârsta de 7 ani.

Vaccin obligatoriu şi gratuit!

Prof. dr. Monica Luminos ne explică de ce s-a recurs la scăderea vârstei de vaccinare şi importanţa acestei măsuri anunţate de Ministerul Sănătăţii.

„Când este epidemie, cum este situaţia acum, vaccinul se administrează mai devreme, de exemplu la 9 luni. În situaţii similare, americanii îl administrează la 6 luni. Înainte de 1989, vaccinarea anti-rujeolă se face în mod curent la 9 luni. Când prima doză se administrează la 9 luni, rapelul se efectuează până în vârsta de 2 ani”., spune prof. dr. Luminos.

În prezent, două companii farmaceutice produc vaccin ROR – antirujeolic, antirubeolic, antiurlian – ambele fiind pe piaţa din ţara noastră. Dar în schema naţională de vaccinuri obligatorii este vaccinul produs de una din cele două companii.

Vaccinul ROR se face intramuscular. Acest vaccin este gratuit şi face parte din schema naţională de vaccinuri obligatorii. Dar ultimele date furnizate de Ministerul Sănătăţii, respectiv peste 1.725 de cazuri de rujeolă şi 8 decese, se pare că la noi nimic nu mai este obligatoriu.

Recomandări

Prof. dr. Luminos îi îndeamnă pe părinţi „să-şi vaccineze copiii, deoarece se înregistrează forme foarte severe de boală, cu mortalitate crescută.
Recomand părinţilor care au copii nevaccinaţi, pentru că vaccinul ROR se face după 9 luni, să evite spaţiile închise, neaerisite, de exemplu, mall-urile. De asemenea, în afară de vaccin, avem mijloace de susţinere a rezistenţei, pentru că, dacă virusul pătrunde în organism şi nu are imunitate faţă de acesta chiar te prinde cu garda jos. Mai recomand ca din alimentaţie să facă parte legumele şi fructele proaspete, bogate în vitamina C, dar şi proteinele de bună calitate, care ajută organismul să se apere nu de boală, ci în lupta cu boala”.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră