Prof. dr. Dafin Mureșanu: În maladia Parkinson, un foarte mare factor de risc este că nu încercăm să trăim în spiritul bucuriei

31 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Dafin Mureșanu: În maladia Parkinson, un foarte mare factor de risc este că nu încercăm să trăim în spiritul bucuriei

În  maladia Parkinson, importantă este prevenția prin respectarea orelor de somn, o alimentație sănătoasă, a trăi în spiritul bucuriei și făcând mișcare, care reprezintă un element esențial, atrage atenția prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele Societăii de Neurologie din România (SNR), la VI-a ediție a Cursului Internațional "Movement Disorders Teaching Course" (Curs internațional dedicat tulburărilor comportamentului motor).  

În legătură cu maladia Parkinson, prof. dr. Dafin Mureșanu spune că  "nu este doar o singură boală, ci există mai multe boli, nu este doar o boală dopominergică ci este și o boală non-dopominergică cu multe alte mecanisme, nu este o boală doar de comportament motor este și foarte mult legată de tulburări non-motorii. (...) Cunoașterea, recunoașterea și o atitudine precoce terapeutică sigur că reprezintă o cale care îi ajută foarte mult pe pacienții noștri sau pe cei care sunt la risc".
Factori de risc
Prof. dr. Mureșanu atrage atenția că această boală poate să se declanșeze și în afara sistemului nervos central și că sunt implicați foarte mulți factori. 
"Există, sigur, grupuri care pot avea determinare diferită, azi discutăm despre posibilitatea, declanșarea în afara sistemului nervos central undeva, la nivelul intestinelor, apoi șansa ... între ghilimele, de fapt neșansa migrării acestui proces patologic prin intermediul nervului vag și aceasta a fost demonstrată prin intervențiile de vagotomie, adică în acele populații care au avut intervenții de vagotomie pentru cu totul alte patologii. Elementele acestea sunt foarte fluide. În mare, se consideră că există factori de risc care sunt legați de mediu și factori individuali care țin de modul de viață'', explică prof. dr. Mureșanu.  

Prevenția
Maladia Parkinson, de care suferă, în prezent, în țara noastră, aproximativ 73.000 de persoane, poate fi totuși prevenită printr-un stil de viață echilibrat. 
"În primul rând a ne respecta programul, raportul dintre ore active — ore de odihnă, de a încerca să ne trăim viața și în spiritul bucuriei, ceea ce cred că reprezintă un foarte mare factor de risc care nu este suficient de mult subliniat. (...) Alimentația și respectarea unor reguli de bun simț în ceea ce privește stilul nostru de viață, mișcarea. Dacă nu ne mișcăm, dispărem. Mișcarea este elementul absolut esențial, definitoriu. Somnul și calitatea somnului care trebuie să se desfășoare acoperind miezul nopții. E bine să ne uităm în stilul nostru de viață", precizează prof. dr. Mureșanu. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră