Prof. dr. Alexandru Rafila: Acoperirea vaccinală scade alarmant. E nevoie de o coaliție contra ignoranței și lipsei de informare

25 Mar 2017 | scris de Magda Marincovici
Prof. dr. Alexandru Rafila: Acoperirea vaccinală scade alarmant. E nevoie de o coaliție contra ignoranței și lipsei de informare

Acoperirea vaccinală scade alarmant ceea ce sporește riscurile generate de bolile transmisibile, avertizează specialiștii care participă la a V-a Conferință Națională RoVaccin 2017. Este exemplară pentru acest fenomen evoluția epidemiei de rujeolă la care asistăm în prezent, în țara noastră.  Astfel, în țara noastră este epidemie de rujeolă, declanșată anul trecut. 

Până în 17 martie 2017, au fost confirmate 3.799 de cazuri de rujeolă, în 37 de județe, fiind înregistrate 17 decese, marea majoritate la copii nevaccinați sau vaccinați incomplet.

Potrivit estimărilor de acoperire vaccinală la vârsta de 18 luni, la copiii născuți în iulie 2014, acoperirea vaccinală pentru HEP B3, DTP4, VPI4, Hib4 și ROR1 s-a situat mult sub 95%, procentul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Comparativ cu cohorta născută cu un an în urmă, acoperirea vaccinală la vârsta de 18 luni s-a aflat în scădere. Procentul copiilor incomplet vaccinați la vârsta de 18 luni a fost de 43%, mai arată datele.

Principalele cauze care au determinat scăderea acoperirii vaccinale au fost neprezentarea părinților la medicul de familie, lipsa unora dintre vaccinuri și refuzul vaccinării, mai ales în privința vaccinului ROR,  dar și pentru alte tipuri de vaccin.

Ocrotirea sănătății copiilor, prin vaccinare

Fie că vorbim despre accesarea unor materiale apărute pe internet, nesusținute de dovezi medicale sau științifice, fie că este vorba de unele convingeri nefondate ale părinților, este clar că acoperirea vaccinală scade alarmant. Din acest motiv, profesioniștii în domeniul sănătății, începând cu medicii de familie, până la epidemiologi, microbiologi, pediatri și medici de alte specialități, trebuie să facă o coaliție împotriva ignoranței și lipsei de informare și să ofere tuturor informațiile de care au nevoie părinții, în special și populația, în general. De asemenea este deosebit de important ca toți cei implicați în administrarea sistemului de sănătate, dar și decidenții politici și societatea civilă să facă un pas către realizarea unui consens național care să ducă la rezolvarea problemelor unuia dintre cele mai importante domenii ale sănătății publice, adică ocrotirea sănătății copiilor, prin vaccinare ” a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie. 

Specialiștii subliniază că scepticismul asupra siguranței vaccinurilor reprezintă un fenomen global, fiind considerat un real factor de risc în creșterea incidenței bolilor prevenibile prin vaccinare sau chiar a reapariției unora care erau considerate eliminate
 
Potrivit OMS, pe plan mondial, imunizarea corectă previne anual între 2 și 3 milioane.  Alte 1,5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă acoperirea vaccinală ar crește conform recomandărilor OMS. Aproximativ 19,4 milioane de copii din întreaga lume sunt incomplet vaccinați, mai arată datele.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră