Poliomilieta în alertă internaţională, mai ales în cazul persoanelor care călătoresc

12 Apr 2016 | scris de Magda Marincovici
Poliomilieta în alertă internaţională, mai ales în cazul persoanelor care călătoresc

Transmiterea virusului se realizează interuman, pe cale fecal-orală, prin ingerarea alimentelor sau a apei contaminate cu materii fecale (în care virusul e prezent timp îndelungat), sau aeriană, prin picături (virusul fiind prezent în secreţiile nazo-faringiene).

Incubaţie, simptome
Perioada de incubaţie (timpul de la momentul infectării la apariţia primelor semne de boala) este în mod frecvent de 6-20 de zile (cu limite de 3-35 de zile), în medie de 7-14 zile.
Este o formă de poliomielită fără simptome sau semne de boală - în proporţie de 95%, dar poate evolua în proporţie de 1-5% sub formă de poliomielită paralitică sau iritaţie meningeală.
Paralizia este flască (moale), asimetrică (la unul din membre), cuprinde muşchii de la rădăcina membrelor. În cazurile grave, afectarea este simetrică şi poate cuprinde şi muşchii respiratori ducând la deces. Paralizia este invalidantă şi permanentă.
Sursa de infecţie este omul, cel mai frecvent copiii cu infecţie inaparentă, aşa-numiţii purtătorii sănătoşi. Virusul polio este extrem de contagios. Persoanele infectate cu virusul polio sunt contagioase cu 7-10 zile înaintea debutului simptomelor, iar durata de eliminare a virusului este de aproximativ 5-10 zile prin secreţiile nazo-faringiene şi de 2-3 săptămâni (până la 4-6 luni, uneori chiar şi mai mult) prin materiile fecale.

Vaccinul
Potrivit CNSCBT, vaccinarea împotriva poliomielitei este introdusă în calendarul naţional de vaccinare din anul 1956. Până în anul 2008, în România s-a administrat vaccinul polio oral (VPO, vaccin viu atenuat), iar din 2009, a fost înlocuit cu vaccinul polio injectabil (VPI, vaccin inactivat).
Administrarea vaccinului polio injectabil (VPI) are un număr extrem de limitat de contraindicaţii şi efecte secundare reduse, ceea ce îl recomandă ca un vaccin sigur.

Recomandări
Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în urma evaluării situației internaționale cu privire la circulația virusului polio, a actualizat lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea polio, astfel: Afganistan, Camerun, Etiopia, Guineea Ecuatorială, Irak, Israel, Laos, Madagascar, Mali, Myanmar, Nigeria, Pakistan, Siria, Somalia şi Ucraina. Pentru cetăţenii români care călătoresc spre aceste țări și nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia.
În acest sens, OMS şi specialiştii structurilor de sănătate publică din domeniul de implementare a Regulamentului Sanitar Internațional – 2005, reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internațional constituie un risc şi o urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră