PRIMER: ”Rugăm populaţia să dea dovadă de responsabilitate şi solidaritate şi să nu îşi facă stocuri de Paracetamol sau de alte medicamente”

02 Apr 2020 | scris de A.A.
PRIMER: ”Rugăm populaţia să dea dovadă de responsabilitate şi solidaritate şi să nu îşi facă stocuri de Paracetamol sau de alte medicamente”

Printr-un comunicat oficial al Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) ne este reamintită inutilitatea de a cumpăra foarte multe medicamente și a ne face stocuri imense în propria casă. Prin această tendință de a cumpăra în exces putem genera lipsa acestor medicamente de pe piață.   

"Rugăm populaţia să dea dovadă de responsabilitate şi solidaritate şi să nu îşi facă stocuri de Paracetamol sau de alte medicamente. Putem fabrica sau importa suficiente cantităţi care să ajungă la toată lumea, dar nu putem face faţă solicitărilor dacă din panică se cumpără zeci de cutii. PRIMER - care reuneşte cele mai importante 19 situri de fabricaţie din ţară - are o capacitate însumată instalată de producţie anuală de peste 10 miliarde de unităţi terapeutice, în practic toate formele de prezentare uzuale: orale, lichide sterile şi nesterile, perfuzabile, topice şi multe altele. Numai pe parcursul anului 2019, fabricile din România au produs şi pus în circulaţie o cantitate de peste 300 de milioane de cutii de medicamente", a declarat reprezentantul PRIMER, Dragoş Damian.

Potrivit sursei citate, anul trecut companiile membre PRIMER au fabricat circa 10 milioane de cutii de paracetamol (200 milioane de comprimate) şi 1 milion de cutii de ibuprofen (10 milioane de comprimate), principalele două medicamente utilizate şi în tratamentul simptomelor cauzate de COVID-19, volume care pot fi dublate la solicitarea autorităţilor, iar capacităţile de producţie pot creşte cu circa 10% dacă se suspendă temporar faza de serializare.

În acest moment, PRIMER a refuzat marea majoritate a contractelor la export pentru a se concentra pe livrarea de medicaducţie către populația din România.

"În acest context, rugăm populaţia să renunţe la obiceiul de a stoca medicamente, oricare ar fi acestea, pentru că o cutie în plus, care poate nu va fi utilizată niciodată, privează un alt pacient de un medicament vital fără de care ar putea muri", a completat Damian.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră