Noul coronavirus impune reguli și pentru folosirea toaletei. Virusul rezistă în materiile fecale

23 Mai 2020 | scris de A.V.
Noul coronavirus impune reguli și pentru folosirea toaletei. Virusul rezistă în materiile fecale

Experţii renumitului CDC (Centrul de Control al Bolilor din America) au făcut studii în laborator şi au demonstrat că virusul SARS-COV-2 trăieşte în materiile fecale, deci, în consecinţă se poate astfel răspândi mai departe.

Echipa care a făcut studiul spune că rebuie să fii precaut  pentru a evita transmiterea virusului prin această modalitate. Fecalele pot fi aerosolizate atunci când speli toaleta, scrie inverse.com

Iată de ce, în opinia experţilor CDC, la toaletă ar trebui să respeţi următoarele reguli:

1. După ce foloseşti toaleta,  trage apa cu capacul lăsat

2. Dacă un membru al familiei este bolnav, poartă mască la toaletă

3. Dacă cineva din familie este bolnav, foloseşte role diferite de hârtie igienică

4. Spală-te temeinic pe mâini după ce foloseşi toaleta. Acest lucru poate părea evident, însă experţii CDC estimează că doar 31 % dintre bărbaţi şi 65% dintre femei fac acest lucru.

SARS-COV-2 poate trăi în sistemul gastrointestinal pentu că ţesuturile de aici, aşa cum sunt cele din plămâni, sunt căptuşite cu celule care conţin receptori ACE 2, nişte enzime la care virusul se ataşează înainte de a intra în celule. Pentru că virusul supravieţuieşte în pereţii intestinului, el ajunge viu şi în materiile fecale.

De la cercetătorii chinezi sosesc veşti proaste. Noi rezultate ale unor studii ştiinţifice efectuate pe pacienţi infectaţi cu noul coronavirus în China arată că virusul persistă mai mult în fecalele pacienţilor decât în ţesuturile respiratorii.

Cercetători de la Universitatea din Zhejiang au analizat încărcăturile virale din 3.497 de eşantioane respiratorii, fecale, ser şi urină, prelevate de la 96 de pacienţi COVID-19, în zilele de 19 şi 20 martie, scrie agenţia Xinhua.

Printre pacienţi, 22 prezentau simptome uşoare, iar 74 erau cazuri grave. Infecţia cu virusul nou a fost confirmată la toţi pacienţii, prin testarea eşantioanelor de expectoraţii şi a salivei.

Potrivit rezultatelor publicate în British Medical Journal, virusul a fost detectat în fecale la 55 de pacienţi, în ser la 39 de pacienţi şi doar în urină la un singur pacient.

Durata medie de persistenţă a virusului în fecale este de 22 de zile, peste cea de 18 zile în ţesuturile respiratorii şi de 16 zile în ser.

Încărcăturile virale difereau considerabil potrivit tipului de eşantion, eşantioanele respiratorii având cea mai mare încărcătură, urmate de eşantioanele de fecale şi de eşantioanele de ser, care aveau cel mai mic nivel.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră