Inteligenţa ar putea fi măsurată dintr-o picătură de salivă sau un strop de sânge

11 Feb 2019 | scris de M.C.
Inteligenţa ar putea fi măsurată dintr-o picătură de salivă sau un strop de sânge

Inteligenţa ar putea fi măsurată dintr-o picătură de salivă sau un strop de sânge, după ce cercetătorii au demonstrat pentru prima dată că IQ-ul unei persoane poate fi prezis prin simpla analiză a ADN-ului său.

În cadrul celui mai amplu studiu întreprins vreodată asupra bazei genetice a inteligenţei, cercetătorii de la Universitatea Edinburgh şi de la Universitatea Harvard au descoperit sute de noi gene care au legătură cu forţa raţiunii, scrie medicalexpress.com.

Studiile anterioare au sugerat că o parte cuprinsă între 50% şi 75% din inteligenţă este moştenită, iar restul se dobândeşte prin educaţia primită acasă, grupul de prieteni şi sistemul de învăţământ.

Această cifră a fost calculată prin studiul gemenilor identici care au acelaşi ADN şi ca urmare orice diferenţe de IQ între ei ar fi non-genetice. Dar până acum nimeni nu ştia care sunt „genele deştepte”.

Acum, prin studiul datelor genetice de la peste 240.000 de persoane, oamenii de ştiinţă au descoperit 538 de gene care au legătură cu inteligenţa. Ei au descoperit chiar că există 187 de regiuni în genomul uman care au legătură cu procesele gândirii.

Cercetătorii au putut chiar să prezică inteligenţa doar pe baza ADN-ului unei persoane, reuşită care i-ar putea ajuta pe medici să diagnosticheze abilităţile cognitive deteriorate sau ar putea permite accesul copiilor la educaţie personalizată, ţinând cont de capacităţile lor înnăscute.

Studiul a mai arătat că aceleaşi gene care influenţează inteligenţa au legătură cu alte procese biologice precum durata vieţii.

Deşi se ştie că oamenii inteligenţi trăiesc mai mult, s-a presupus la modul general că relaţia aceasta se datora unor cauze sociale, precum educaţie superioară care determina accesul la locuri de muncă mai bine plătite, presupunând un standard de viaţă mai înalt şi o viaţă mai sănătoasă.

Dar noul studiu sugerează că oamenii inteligenţi sunt mai adaptaţi biologic.

Studiul a fost publicat în revista Molecular Psychiatry și a utilizat date din UK Biobank, un studiu genetic major privind rolul naturii și nutriției în sănătate și boală.

 

SHARE
 

Eurofrutas Temporar

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră