În creierul omului, nu neuronii, ci celulele gliale sunt predominante!

12 Oct 2017 | scris de Magda Marincovici
În creierul omului, nu neuronii, ci celulele gliale sunt predominante!

În creierul omului, nu neuronii, ci celulele gliale sunt predominante, avertizează neurologul Yves Agid în cadrul ediției a treia a S3Odeon. De regulă, când vorbim despre creierul nostru ne referim exclusiv la neuroni. Totuși, neuronii nu sunt singurii care susțin, stimulează, hrănesc și protejează creierul. Mai sunt și celulele gliale. Neurologul Yves Agid, co-fondator al Institutului Creierului și Măduvei (ICM), a oferit explicații referitoare la celulele gliale, în deschiderea ediției a treia a S3Odeon (S3 ”științe, sănătate, societate”. În aproximativ șapte minute, specialistul a făcut un portret al acestor celule speciale și insuficient cunoscute, redat de Sciences et Avenir. 

”Vorbim despre creierul neuronal, dar trebuie să vorbim și despre creierul glial!”

În creier, celulele gliale, aproximativ 150 de miliarde, sunt mai numeroase, comparativ cu neuronii (sub 100 de miliarde). Celule gliale sunt de trei tipuri: microgliile, celule imunitare care apără creierul; oligodendrogliile, care accelerează transmiterea electrică; astrocitele, super-celule, asociate indispensabile neuronilor. Astrocitele, comparativ cu neuronii, nu au activitate electrică. ”Astrocitele sunt mute”, spune Yves Agid. Ceea ce ar explica interesul mai redus al neuroștiințelor în secolul al XX-lea pentru acestea, precizează Yves Agid.  

Aceste celule protejează neuronul, îl hărnesc, întrețin legătura cu neurotransmițătorii. În plus, adaugă Yves Agid, s-a descoperit că ele au un rol important chiar și în comportamente. În studiile pe animal, dacă modificăm biologia acestor celule, modificăm și comportamente complexe, cum este memoria. 

De asemenea, dacă ele nu funcționează normal, aceste celule ignorate sunt implicate în apariția bolilor sistemului nervos, în special a celor neurodegenerative.

Este deci o zonă de investigații extrem de importantă, în sensul conceperii de noi tratamente cu acțiune asupra neuronilor, dar și asupra celulelor gliale, subliniază neurologul Yves Agid. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră