Ficatul gras, o boală din ce în ce mai frecventă, care deschide poarta cirozei și cancerului hepatic

31 Ian 2017 | scris de Magda Marincovici
Ficatul gras, o boală din ce în ce mai frecventă, care deschide poarta cirozei și cancerului hepatic

Specialiștii reuniți la Hepatology Conference de la Paris atrag atenția asupra creșterii numărului persoanelor diagnosticate cu boala ficatului gras, principala cauză fiind alimentația bogată în dulciuri și grăsimi.  

Ficatul gras este o boală care se caracterizează prin acumularea de grăsimi în ficat. Această boală este din ce în ce mai frecventă în special în țările dezvoltate. De exemplu, în SUA, a devenit prima cauză de transplant de ficat. Această boală este consecința alimentației extrem de bogate în grăsimi și zahăr. Boala ficatului gras deschide poarta cirozei și cancerelor hepatice.

Epidemia de obezitate și diabet la nivel global este legată de boala ficatului gras, subliniază profesorul Lawrence Serfaty, în cadrul Paris Hepatology Conference.

Forma avansată a bolii ficatului gras non-alcoolic, o hepatită sau steatohepatita, înseamnă o acumulare de grăsimi în ficat, urmată de inflamare, distrugerea celulelor și formarea țesutului cicatricial (fibroză). Dacă este ignorată, această boală devine în evoluție cancer hepatic, care afectează, în prezent, 1% din populația Franței și 5%, din cea a SUA.

În prezent, nu există nici un medicament aprobat, nicio pilulă miracol contra bolii ficatului gras. De aceea, la ora actuală, cel mai bun tratament este revenirea la greutatea normală, printr-o alimentație hipocalorică, însoțită de exerciții fizice efectuate periodic.

O pierdere în greutate de 8%-10% permite îmbunătățirea funcției hepatice și reducerea riscului cardiovascular, prima cauză de mortalitate la acești pacienți. La nivel global, bolile cronice ale ficatului (virale, alcoolice metabolice...) afectează aproximativ un miliard de persoane.

În ansamblul acestor afecțiuni, boala ficatului gras reprezintă 10%, dar, în viitor, ar putea ajunge la 25%, a estimat profesorul Patrick Marcellin, președintele Hepatology Conference, ce a avut loc, recent, la Paris. 

 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră