Miercuri: La CNAS, prima evaluare a aproximativ 123 de dosare pentru tratamentul fără interferon

24 Noi 2015 | scris de Magda Marincovici
Miercuri:  La CNAS, prima evaluare a aproximativ 123 de dosare pentru tratamentul fără interferon
 
CNAS anunţă că primeşte inclusiv în cursul zilei de marţi dosare pentru tratament fără interferon, care intră în analiza comisiei care se întruneşte mâine. 
Potrivit CNAS, până acum au fost depuse 123 de dosare. Până la finalul acestei săptămâni, deciziile comisiei CNAS vor fi transmise la casele de asigurări de sănătate. Deciziile de aprobare vor permite accesul la tratament începând cu data de 1 decembrie 2015. 
Preşedintele CNAS, doctorul Vasile Ciurchea, precizează că „în perioada următoare comisia de experţi pentru afecţiuni hepatice se va întruni ori de câte ori vor fi depuse la CNAS aproximativ 100 de dosare. Cu siguranţă, dacă ar fi fost depuse azi 5.000 de dosare, ele nu ar fi putut fi analizate decât pe parcursul câtorva luni”. Pot beneficia de tratament fără interferon pacienţii cu hepatită cronică virală C şi ciroză hepatică C, cu stadiul de fibroză F4.
 
În legătură cu distribuirea voucherelor, CNAS aminteşte că, până la 13 noiembrie 2015 au fost distribuite 2.720 de vouchere pentru investigaţii în cele 11 centre din ţară desemnate pentru evaluarea şi monitorizarea pacienţilor în vederea acordării tratamentului fără interferon. Perioada de valabilitate a investigaţiilor efectuate în baza acestor vouchere este de 3 luni. Procesul de distribuire a voucherelor va continua.
 
Limitarea şanselor unor pacienţi
 
Pe de altă parte, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România atrage atenţia asupra birocraţiei şi a modului defectuos în care se derulează accesul la terapia cu interferon free. „Pacienţii şi medicii, deopotrivă, ne-au atras atenţia că scoaterea din protocolul terapeutic a posibilităţii de măsurare a gradului de fibroză prin fibroscan, nu doar fibromax şi puncţia biopsiei hepatice, a luat şansa unor oameni de a se trata la timp. Din întreaga ţară ne vin semnale că pacienţii care ştiau că au ciroză, fibroză în stadiul 4 şi pe care medicii curanţi îi aveau în evidenţă ca fiind în această situaţie sunt depistaţi brusc în stadiul de fibroză 3 sau fibroză 2. Mai mult, există cazuri cu semne evidente de boală avansată care, însă, nu se mai confirmă”, se precizează în comunicatul APAH-RO. 
 
 Comisia de gastroenterologie a Ministerului Sănătăţii a întocmit protocolul pentru tratamentul cu interferon free. Preşedintele acestei comisii, prof. dr. Oliviu Pascu spune că, din păcate, acest protocol a fost modificat, aceasta fiind explicaţia pentru care unor pacienţi li se îngrădeşte accesul la noua terapie.  „N-am înţeles de ce şi de către cine s-au efectuat aceste modificari, fără să aibă o justificare ştiinţifică, medicală. Agenţia Naţională a Medicamentului în mod sigur nu avea căderea să modifice un protocol în partea sa medicală”, spune prof. dr. Pascu.  
Într-o scrisoare adresată CNAS, prof. dr. Pascu insită asupra faptului că este necesar ca „să selecteze, să prescrie şi să urmărească pacienţii specialiştii care cunosc temeinic şi au experienţă în diagnosticul şi monitorizarea cirozelor hepatice. Aţi văzut că nu toţi gastroenterologii vor avea acces, ci doar cei mai competenţi din centrele cele mai bine dotate din ţară”. 
Prof. dr. Pascu avertizează că este foarte importantă selecţia pacienţilor pentru a evita complicaţiile severe şi chiar decesul. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră