Epidemiologul suedez care a gestionat epidemia de SARS recunoaște că țara sa a reacționat greșit în gestionarea pandemiei de coronavirus

24 Mai 2020 | scris de A.A.
Epidemiologul suedez care a gestionat epidemia de SARS recunoaște că țara sa a reacționat greșit în gestionarea pandemiei de coronavirus

Fostul epidemiologul șef al Suediei a rupt tăcerea și a recunoscut că țara sa a făcut greșeli catastrofale în gestionarea pandemiei, iar autoritățile ar fi trebuit să impună restricții drastice de la primele cazuri confirmate pozitiv, anunță The Guardian.

Annika Linde, epidemilogul responsabil cu gestionarea gripei porcine și a virusul SARS în perioada 2005-2013, și-a manifestat sprijinul, până de curând, față de acțiunile succesorului său, Andres Tegnell.

Zilele acestea, ea a devenit primul membru al elitei din sănătatea publică a Suediei care a ieșit în mediul public și a declarat că atitudinea autorităților a fost total nepotrivită analizând rata deceselor mult mai mare față de cea înregistrată în țările vecine, Norvegia, Finlanda sau Danemarca.

”Cred că aveam nevoie de mult mai mult timp pentru a ne pregăti. Dacă am fi închis țara din timp, ne-am fi asigurat că ne putem proteja categoriile la risc mult mai bine”, a declarat Linde pentru The Observer.

Suedia a raport cel mai mare nivel al deceselor la mia de locuitori din toată lumea, iar autoritățile se așteaptă să depașească pragul psihologic de 4.000 de decese zilele acestea.

Suedia a impus cel mai puțin restrictive măsuri din țările dezvoltate, a permis elevilor să-și continue cursurile, economia nu a fost închisă, barurile, restaurantele, mall-urile și sălile de fitness și-au continuat activitatea și chiar a permis adunări de până la 50 de persoane. Aceasta s-a bazat pe responsabilitatea cetățenilor în a respecta recomandările guvernamentale, dar și pe spiritul civic.

Linde a declarat că la început a considerat că atitudinea Suediei era cea corectă. ”La început țoti am considerat că mai devreme sau mai târziu toată lumea va fi infectată cu noul virus. Așa că, atunci când actualul epidemiolog a declarat că ”vom putea aplatiza curba răspândirii coronavirusului și ne vom proteja în același timp categoriile la risc”, m-am gândit că vom putea realiza imunitatea de turmă. Părea să fie o strategie foarte bună. Nu am fost sceptică în acel moment”, a adăugat aceasta.

Între timp, marea majoritate a țărilor a demonstrat că se poate reduce la minimum riscul de infectare cu SARS-CoV-2, astfel pandemia poate fi gestionată, cel puțin în prima fază.

În același timp, Suedia nu a reușit să-și protejeze bătrânii.

”În urma evoluției pandemiei, am înțeles că protejarea bătrânilor rămâne un vis pentru noi, fără o bază concretă în realitate”, a spus Linde care are 72 de ani și și-a petrecut mai bine de 2 luni în izolare.

Politicienii, media și opinia publică încă spijină atitudinea guvernanților în gestionarea pandemiei, chiar dacă mai multe voci ale specialiștilor trag semnale de alarmă cu privire la cifrele oficiale raportate. Linde este cea mai importantă voce din domeniu care a ieșit în spațiul public și a contrazis opinia majorității.

Actualul epidemilog șef, Tegnell, responsabil cu măsurile aplicate de Suedia, a declarat în cadrul unui interviu acordat postului național de radio că țara sa se află într-o situație oribilă, dar a refuzat ideea de a impune măsuri restrictive asupra populației.

”Este foarte simplu să lansezi criciti, să declari că ar fi fost mult mai bine să închidem toată țara, să blocăm totul. Dar atunci când întreb ce beneficii concrete am fi obținut prin instituirea unor altfel de măsuri, nimeni nu poate să-mi răspundă”.

Linde l-a acuzat pe Tegnell că încearcă să mute vina în sarcina autorităților locale și a mediilor private care operează căminele de bătrâni.

”Pare logică afirmația lui. Dar, cei care gestionează căminele ar fi trebuit să transmită pe lanț ierarhic că au luat toate măsurile de prevenție și sunt pregătiți să se confrunte cu pandemia. Doar atunci autoritățile ar fi putut lua viitoare decizii, doar după ce aveau dovezi certe că bătrânii sunt protejați”, declară Linde.

Ea a mai acuzat autoritățile din sănătatea publică de gestionarea greșită a pandemiei mai ales în urma lecțiilor învățate din epidemia de gripă spaniolă, gripa porcină și gripa aviară care are puncte comune cu pandemia de coronavirus.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră