Epidemiologul șef suedez a fost luat prin surprindere de numărul mare al deceselor de COVID-19

07 Mai 2020 | scris de A.A.
Epidemiologul șef suedez a fost luat prin surprindere de numărul mare al deceselor de COVID-19

Resposabilul planului suedez de combatere a pandemiei COVID-19 spune că rata mortalității ridicată din țară „a fost o surpriză”, precizează Business Insider.

Dr. Anders Tegnell, epidemiologul-șef al Suediei, a apărut la emisiunea „The Daily Show with Trevor Noah” și comentat despre abordarea controversată a țării sale pentru combaterea răspândirii pandemiei.

”Nu am luat în calculat niciodată un număr atât de mare al deceselor la început, trebuie să recunosc. Am calculat că mai mulți oameni se vor îmbolnăvi, dar rata mortalității chiar ne-a luat prin surprindere”, a declarat acesta.

Suedia a înregistrat până acum 3.040 de decese COVID-19 și mai mult de 23.000 de infectări. Țara a raportat cifre mult mai mari decât vecinii care au aplicat măsuri restrictive dure. Populația Suediei este relativ mică, pe un teritoriu mare: 10,23 de milioane.

Tegnell a afirmat că există și aspecte pozitive în strategia neconvențională a Suediei care se bazează mai mult pe oameni să respecte distanțarea socială, fără prea multe reguli impuse.

”Nu susțin că am avut succes din toate punctele de vedere. Rata mortalității este un lucru care ne îngrijorează foarte mult”, adaugă epidemiologul.

Acesta a subliniat că Suedia a avut aceeași problemă ca multe țări europene în ceea ce privește numărul mare de decese din căminele de bătrâni, deși vizitarea acestora a fost interzisă în Suedia.

„Este foarte dificil să ținem boala departe de aceste locuri. Chiar dacă facem tot ce ne stă în putință, în mod evident nu este suficient. Nu putem viața nimănui mai presus de toate, noi nu procedăm în acest fel”, a admis Tegnell.

Anders Tegnell a declarat la sfârșitul lunii aprilie că din decesele înregistrate în Suedia cel puțin jumătate au avut loc în aziluri de bătrâni.

”Am crezut cu adevărat că azilurile noastre vor reuși mult mai bine să țină boala în afara lor decât au făcut-o în mod real”, i-a spus epidemiologul lui Noah.

Anterior, acesta a mai declarat că este „foarte dificil” de știut dacă impunerea carantinei ar fi prevenit multe dintre decesele înregistrate deoarece atât de multe dintre ele au avut loc în aziluri și centre de îngrijire a bătrânilor.

Alte stiri din Externe

Ultima oră