Aplicaţia care îţi spune dacă ai intrat în contact cu un bolnav de coronavirus. În ce ţară este deja folosită

23 Mar 2020 | scris de Marina Constantinoiu
Aplicaţia care îţi spune dacă ai intrat în contact cu un bolnav de coronavirus. În ce ţară este deja folosită Galerie foto (2)

Ministerul Sănătăţii din Israel a lansat duminică o aplicaţie numită HaMagen, destinată telefoanelor inteligente. Ea le permite oamenilor să afle dacă au luat contact cu purtători ai coronavirusului.
 
"Este un instrument tehnologic dezvoltat pentru a permite oricui să afle rapid şi precis dacă a avut contact cu o persoana infectată. Singurul mod prin care putem opri coronavirusul este să ne protejăm pe noi şi pe cei apropiaţi", notează un comunicat al Ministerului Sănătăţii din Israel.
 
"Aplicaţia te notifică cu dată şi ora la care ai fost expus", se mai arată în comunicat.
 
Potrivit celor care au dezvoltat-o, aplicaţia urmăreşte locaţiile în care persoana care o are instalată s-a aflat şi printr-o corelare a datelor cu cele epidemiologice furnizate de stat poate identifica dacă în jur se aflau şi alţi purtători ai COVID-19. Ea se bazează pe faptul că majoritatea oamenilor au în buzunar un smartphone.

"Doar împreună putem învinge coronavirusul", a afirmat ministerul israelian, citat de Times of Israel.

Aplicaţia vine odată cu o serie de măsuri controversate aprobate săptămâna trecută de Guvernul israelian, care, utilizând prerogativele stării de urgenţă, permit serviciului de securitate internă Shin Beth să urmărească toate deplasările utilizatorilor de smartphone şi să le trimită mesaje de alertă, în caz că au putut fi expuşi virusului, prin apropierea de un purtător al acestuia.

Programul de supraveghere al Shin Beth, aprobat pentru 30 de zile, a fost atacat din cauză că este considerat o violare a drepturilor civile.

HaMagen este disponibilă pentru telefoanele cu Android prin Google Play şi în App Store, pentru iOS.

 

Alte stiri din It

Ultima oră