Reputat epidemiolog britanic își dă demisia după ce a încălcat regulile impuse de guvern

06 Mai 2020 | scris de A.A.
Reputat epidemiolog britanic își dă demisia după ce a încălcat regulile impuse de guvern

Cercetător de top din echipa de consilieri a lui Boris Johnson își dă demisia după ce recunoște public că a încălcat regulile de distanțare socială, precizează Evening Standard.

Profesorul Neil Ferguson, un influent cercetător britanic ale căror analize și previzionări au dus la impunerea restricțiilor din Marea Britanie a încălcat măsurile impuse de autorități, ignorând mesajele guvernamentale.

În rapoartele sale inițiale prezentate premierului Johnson, el a estimat că peste 250.000 de vieți ar putea fi salvate dacă se vor impune măsuri de distanțare, dacă populația Marei Britanii va respecta măsurile de izolare în timpul pandemiei.

The Daily Telegraph a prezentat acțiunile nesăbuite ale omului de știință care a fost vizitat de două ori de o persoană de sex feminim cu care s-a presupus că este într-o relație amoroasă. Femeia locuiește împreună cu soțul său într-o altă regiune a orașului.

Prof. Ferguson și-a dat demisia din toate organizațiile de luptă împotriva noului coronavirus, precizând că-și va dedica timpul strict cercetărilor.

”Recunosc că a fost o eroară gravă de judecată venită din partea mea. De aceea îmi dau demisia din Comisia de prevenție a răspândirii pandemiei. Acțiunile mele au venit în urma speranței că am devenit imun la noul coronavirus, după ce am fost testat pozitiv și am petrecut două săptămâni în carantină. Regret exemplul pe care l-au dat, am subminat orice măsuri impuse de autorități de respectate a distanței sociale pentru a putea depăși această pandemie. Scopul principal al acestor măsuri este de a ne proteja pe toți, de a elimina posibilitatea infectării.”, a adăugat profesorul.

Ferguson este un eminent epidemiolog al Imperial College London și a făcut parte din echipa guvernamentală care se luptă cu pandemia. El a fost primul care a prezentat premierului un grafic ce estima că se pot salva peste 250.000 de vieți dacă se iau măsuri rapide de izolare a populație, ceea ce Johnson nu dorea să impună la început, fiind convins că imunizarea în masă va fi singura posibilitate de depășire a pericolului.

În urma acestui raport, premierul a anunțat pe 23 martie noile măsuri de izolare, a închis magazine, restaurante, școli și a acordat puteri depline poliției pentru a se asigura că aceste restricții sunt respectate. De asemenea partenerii care nu locuiau în aceeași casă le-a fost interzis să se mai întâlnească o perioadă de timp.

Într-un interviu acordat BBC Radio 4, Ferguson a explicat cât de importantă este distanțarea socială și că aceasta va deveni o constantă până la dezvoltarea unui vaccin.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră