OMS sprijină mișcările antirasiste, dar responsabile chiar și în plină pandemie

09 Iun 2020 | scris de A.V.
OMS sprijină mișcările antirasiste, dar responsabile chiar și în plină pandemie

Oficialii Organizației Mondiale a Sănătății au întrerupt declarațiile legate de evoluția pandemiei și de noi măsuri care se impun pentru a discuta despre protestele globale care se desfășoară de mai bine de o săptămână, precizează Fox News.

Demonstrițiile declanșate în Statele Unite care urmare a decesului bărbatului de culoare George Floyd care a fost sufocat timp de aproape 9 minute de un polițist s-a mutat în Europa și Africa.

”OMS susține atât egalitatea în drepturi, cât și mișcările antirasiste extinse în toate țările. Respinge orice formă de discriminare”, a prezitat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Comentariile sale au venit în perioada în care specialiștii își exprimă îngrijorarea față de marea de oameni care ia parte la proteste și ar putea declanșa un al doilea val de îmbolnăviri în toate țările. Mii de oameni au participat la manifestății, mulți dintre ei nu au respectat distanțarea fizică și nu au purtat mască de protecție.

Deoarece perioada de incubație a bolii este între 2 și 14 zile, nu se știe exact cât de mult s-a răspândit virusul, dar rămâne extrem de dificil să pui în balanță mișcările care condamnă brutalitatea poliției și pericolul încă existent de răspândire a noului coronavirus.

”Noi vrem să încurajăm toți oamenii care iau parte la manifestății să o facă în mod responsabil și sigur. Spălați-vă pe mâini, purtați o mască de protecție și acoperiți-vă fața atunci când tușiți sau strănutați”, a adăugat Tedros.

OMS a sfătuit oamenii să păstreze o distanță fizică între ei și să rămână acasă dacă dezvoltă simptome asociate coronavirusului.

”Cea mai riscantă situație este atunci când te afli în apropierea unei persoane infectate, în special a celor simptomatici.”, a declarat Mike Ryan, directorul programului de urgență din cadrul OMS.

Autoritățile locale din Kansas au emis o avertizare în urma testării pozitiv a unui locuitor ce a participat la manifestații în data de 31 mai.

Anthony Fauci, epidemiologul șef american a declarat că aceste proteste ”reprezintă scenariul perfect pentru răspândirea virusului și declanșarea de focare locale”. ”În timp ce vedeam la TV situația protestelor din Washington, New York, Los Angeles, Philadelphia mi-a dat seama cât este de gravă situația.”. Fauci și-a exprimat îngrijorarea și speră ca aceste evenimente să nu ducă la apariția unui nou val mai ales că s-au depus eforturi incredibile de izolare a populației, de impunere a distanțării fizice și de controlare a focarelor comunitare.

Alte stiri din Externe

Ultima oră