Coronavirus în lume: Țara a impus toate măsurile restrictive, dar a devenit o zonă roșie ca urmare a răspândirii coronavirului

26 Mai 2020 | scris de A.A.
Coronavirus în lume: Țara a impus toate măsurile restrictive, dar a devenit o zonă roșie ca urmare a răspândirii coronavirului

Peru a fost prima țară din America Latină care a impus toate măsurile restrictive transmise de OMS, a izolat populația în propriile case, a stabilit ore stricte de ieșire în comunitate, a închis granițele, dar cifrele raportate sunt enorme, precizează CNN.

Confort datelor oficiale, Peru are 123.900 de cazuri confirmate și peste 3.600 de decese în urma infectării cu coronavirus. Astfel, devine cea de-a două cea mai afectată țară din America Latină după noul epicentru al pandemiei, Brazilia.

Cele două țări latine au adoptat măsuri complet diferite: Brazilia, instigată de propriul președinte, a ignorat orice restricții, a negat pericolul generat de noul coronavirus, pe când Peru, prin vocea președintelui Martin Vizcarra, a declarat starea de urgență din 15 martie, a închis granițele și a impus auto-izolarea și carantinarea populației.

Evoluția virusului nu prezintă scenarii diferite. În Peru, aproape 85% dintre paturile de la terapie intensivă sunt ocupate, iar spitalele sunt supra-aglomerate, conform declarațiilor guvernamentale.

”Această situație nu reprezintă o urgență a sistemului medical, ci o întreagă catastrofă ținând cont că pandemia a sugrumat capacitatea de răspuns la sistemului medical”, declară doctorul Alfredo Celis, membru al Colegiului Medicilor din Peru.

Principalul factor care a dus la o rată atât de mare de infectări a fost sărăcia populației. Chiar dacă președintele a solicitat ca oamenii să rămână în case, sărăcia i-a scos afară pentru a supraviețui.

Un exemplu foarte simplu vine în urma cifrelor oficiale: doar 48% din case au un frigider. Acest lucru împinge oamenii să iasă zilnic din casă pentru a-și cumpăra alimente deoarece nu au unde să le stocheze.

”Noi trebuie să evităm contactul uman într-o societate în care nu ai cum să stai acasă”, a precizat Elmer Huerta, un medic din Peru.

La o lună după declararea stării de urgență, imaginile prezentate de televiziunile locale prezentau cozi kilometrice în jurul piețelor locale, oamenii fiind nevoiți să petreacă ore bune în înghesuială pentru a-și procura alimentele de bază. În ziua în care s-au evidențiat aceste cozi imense, țara raporta doar 10.303 cazuri pozitive. Cifrele de astăzi sunt de 10 ori mai mari.

Statul a venit în sprijinul oamenilor, oferindu-le suport financiar pentru a depăși criza. Mulți și-au pierdut locurile de muncă și au fost nevoiți să apeleze la aceste ajutoare pentru a supraviețui. Cozile din piețe s-au mutat în fața băncilor.

Doar 38% din populația peruană are un cont bancar, iar statul nu a gestionat această situație. Singura soluție pe care s-au putut baza oamenii a fost să se ducă să ridice banii lichizi din bănci.

Lopez Vargas, economist și profesor al Universității din California a declarat că vina de această dată a fost pe umerii guvernanților. ”Nu era deloc dificil să anticipăm reacția oamenilor care erau obligați să acceseze aceste fonduri. Politicile statului au generat și ele la rândul lor noi aglomerații de oameni care așteptau să-și ridice sprijinul financiar”.

Conform declarațiilor lui Lopez, peste 30% dintre locuitori stau în spații improprii și supra-aglomerate, 72% muncesc la negru, iar cei care trăiesc de pe o zi pe alta au fost obligați să iasă din case, să încerce să găsească o sursă de venit.

Vineri, președintele Vizcarra a extins starea de urgență până la sfârșitul lunii iunie, dar a permis o ușoară redeschidere a economiei, permițând reluarea activităților în saloane de înfrumusețare, cabinete stomatologice și resturante, dar strict prin livrare la domiciliu.

Autoritățile încearcă să dezvolte capacitatea de răspuns a sistemului medical, au impus protocoale în spitale extrem de stricte, dar cifrele continuă să crească de la o zi la alta.

Cu toate că Peru a respectat protocoalele internaționale în lupta cu pandemia, sărăcia oamenilor, comportamentul individualist, ignoranța, disperarea și egoismul au dus la o explozie de noi cazuri confirmate pozitiv cu noul coronavirus.  

Alte stiri din Externe

Ultima oră