Spania a prelugit starea de urgență cu încă două săptămâni

06 Mai 2020 | scris de A.A.
Spania a prelugit starea de urgență cu încă două săptămâni

Primul ministru spaniol, Pedro Sanchez a strâns suficiente voturi în Parlament pentru a lua o măsură absolut obligatorie, precizează Reuters.

Spania va extinde starea de urgenţă impusă pentru a combate pandemia de coronavirus pentru încă două săptămâni începând de duminică. Măsura permite guvernului să controleze deplasările oamenilor în timp ce relaxează gradual izolarea naţională.

Parlamentul a aprobat măsura miercuri cu 178 de voturi pentru, 75 împotriva și 97 de abțineri.

Izolarea strictă a populației a permis controlarea pandemiei, cifrele de noi decese înregistrate în ultimele 24 de ore au scăzut foarte mult depășind cu puțin 240 de cazuri. Chiar dacă pandemia pare a fi sub control, economia Spaniei a fost grav afectată, milioane de locuitori și-au pierdut slujbele.

Deşi situaţia se îmbunătăţeşte, Sanchez spune că este necesar să fie menţinute unele restricţii de circulaţie pentru a ţine infecţia la distanţă. 

”Ridicarea măsurilor de izolare a populație ar fi o greșeală enormă pe care nu ne-o putem permite”, a transmis primul ministru în discursul său din Parlament. Fondul de susținere a economiei și de ajutorare a populației de miliarde de euro a fost aprobat printr-un decret de urgență permițând o limitare a efectelor economice devastatoare.

”Acum că vedem lumina de la capătul tunelului, că ne apropiem de finalul unui drum atât de nevoios, nu putem permite ca politica să intervină în procesul de recuperare a țării noastre”, a spus Sanchez.
Spania, unde peste 25.000 de oameni au murit din cauza COVID-19, se află în izolare încă din 14 martie, iar actuala stare de urgenţă se încheie sâmbătă la miezul nopţii.

A fost permisă redeschiderea unor magazine mici, a saloanelor de înfrumusețare, iar oamenii au avut voie să iasă afară după aproape 6 săptămâni de izolare.

Ca o dovadă atât de necesară că viața va reveni la normal, jucătorii de fotbal a celebrelor echipe FC Barcelona și Real Madrid își reiau antrenamentele și privesc cu încredere spre viitoare competiții sportive.

 

Alte stiri din Externe

Ultima oră