Președintele Braziliei face o nouă baie de mulțime ignorând pericolul pandemiei

19 Mai 2020 | scris de A.A.
Președintele Braziliei face o nouă baie de mulțime ignorând pericolul pandemiei

Sistemul sanitar din cel mai mare oraş al Braziliei, Sao Paulo, se află în pragul colapsului din cauza crizei coronavirusului, care afectează puternic această ţară. Preşedintele extremist al Braziliei, însă, ignoră pericolul pandemiei așa cum a făcut-o de luni de zile și apare, în această duminică, înconjurat de protestarii care se opun măsurilor de restricţie şi izolare, conform CNN.

În condițiile în care Brazilia se apropie de vârful pandemiei, primarul orașului Sao Paulo avertizează că sistemul medical nu va fi capabil să facă față afluxului de pacienți, iar oamenii au trebui să ia toate măsurile necesare pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, inclusiv distanțarea socială.

Jair Bolsonaro, președintele brazilian, s-a alăturat din nou unui protest antimăsuri de izolare și continuă să afirme că boala nu este decât o „o gripă uşoară”. Imaginea în care președintele este înconjurat de sute de oameni care nu respectă nicio măsură a devenit un fenomen cunoscut de câteva luni, chiar dacă țara este grav afectată de numărul mare de infectări și de decese.

„Oraşul va ajunge curând la limită. Trebuie să decidem dacă vrem să testăm limitele sistemului medical sau dacă vrem să fim prudenţi şi să menţinem distanţarea şi izolarea socială pentru această perioadă şi să evităm colapsul. Suntem mai aproape de el decât ne-am dori”, a spus Bruno Covas, duminică, avertizând şi că nouă din zece paturi din secţiile de terapie intensivă sunt ocupate.

Mesajul preşedintelui ţării este radical diferit, însă. În timp ce oamenii mor şi suferă în spitale, Bolsonaro s-a afişat la protestul celor care se opun măsurilor de restricţie şi carantină care a avut loc duminică în capitala ţării. Prezenţa preşedintelui nu mai este o surpriză pentru nimeni, însă. Bolsonaro participă frecvent la astfel de mitinguri.

Brazilia este una dintre puţinele ţări în care numărul zilnic de cazuri noi de infectare şi de decese creşte exploziv. Ţara sud-americană a depăşit deja principalul focar european, Italia, şi a devenit a patra cea mai afectată ţară din lume. Numărul deceselor a atins pragul de 16.000 de cazuri.

În orașul cu 12 milioane de locuitori, Sao Paolo, s-au înregistrat 38.605 cazuri de persoane pozitive. Măsurile de izolare au fost impuse de la mijlocul lunii martie, atunci când peste 60% dintre locuitori au ales să respecte regulile, dar în ultimele două săptămâni din ce în ce mai puțin oameni adoptă o conduită preventivă, fiind amplu încurajați de inconștiența președintelui.

Alte stiri din Externe

Ultima oră