Agenda cetățeanului în gura politicianului

20 Mar 2017 | scris de Cătălin Roșioru
Agenda cetățeanului în gura politicianului

Trebuie să va mărturisesc că mă rostogolesc de fericire de fiecare dată când aud expresia "agenda cetăţeanului" ieşită din gura unui politician şi îmi imaginez aşa, cum politicianul ia ţara la talpă înarmat cu un caiet gros, cu coperţi cartonate, în care notează, scris mărunt, fiecare idee pe care o aude de la noi. Şi cum îşi convoacă apoi toţi membrii cabinetului şi le dă împrăştierea pe la instituţiile statului ca să rezolve problemele semnalate şi cum bifează satisfăcut fiecare paragraf rezolvat.

După care mă trezesc şi îmi dau seama că iar am udat... democraţia. Şi constat iar că ni se pun în gură tot felul de texte care n-au nici cea mai vagă legătură cu ceea ce vrem, cu ceea ce ne trebuie.

O să vă dau cel mai prozaic exemplu pe care l-am găsit cu ajutorul colegului Sebastian Eduard: primăria sectorului 4 a luat decizia desfiinţării grătarelor din Parcul Lumea Copiilor în urma unei ample consultări populare care s-a concluzionat cu o petiţie semnată de... 190 de cetăţeni.

Aţi auzit bine, nu 190.000, nu 19.000, nici măcar 1.900, ci fix 190 de semnături, ceea ce este, nu-i aşa, reprezentativ pentru un sector cu vreo jumătate de milion de suflete. O problemă foarte "importantă" pentru cetăţean, la fel de importantă ca graţierea cu care tot stau politicienii în gură, ca alocaţiile de chirie pentru parlamentari sau ca transformarea parlamentului într-un fel de tătuc al naţiei care să decidă asupra oricărei probleme, pentru că ei au fost votaţi de oameni, ce dacă au fost votaţi de-a valma, ca vitele, pe nişte liste întocmite în funcţie de cât a cotizat fiecare ca să ajungă la robinețíi cu lapte şi miere.

N-am auzit vorbindu-se serios şi aplicat despre buget, despre sănătate, despre educaţie, probabil "subiecte secundare" pe agenda cetăţeanului.  

Măi politicienilor, nu mai plimbaţi sintagma asta prin gură, pentru că Doamne Fereşte să vă facem noi agenda! S-ar putea să dați piept cu o realitate pe care ați uitat-o imediat ce v-ați pus fundurile în niște scaune moi și călduțe.

Alte stiri din Editorial

Ultima oră