ORDONANȚA de urgență care modifică legislația penală a fost publicată în Monitorul Oficial

01 Feb 2017 | scris de Marina Constantinoiu
ORDONANȚA de urgență care modifică legislația penală a fost publicată în Monitorul Oficial

Ordonanța de Urgență (OUG) adoptată marți seară de Guvernul PSD - ALDE a fost publicată în Monitorul Oficial în noaptea de marți spre miercuri, în jurul orei 01:00. 

Era singurul lucru care mai lipsea pentru ca acest act să producă efecte, explică b1.ro.

Şefii parchetelor au criticat dur OUG adoptată marţi seara de Guvern, de modificare a codurilor penale, prin care se dezincriminează abuzul în serviciu. 
Procurorul General Augustin Lazăr a caracterizat-o ca pe "o ofensă adusă autorităţii judecătoreşti" și a spus că aceasta "trebuie atacată urgent la CCR", scrie stiri.tvr.ro

Iar șefa DNA, Laura Codruța Kovesi, spus că "acest proiect nou este mai rău decât proiectul inițial din perspectiva luptei anticorupție".
Ordonanța va intra în vigoare la zece zile de la publicare.

Articolul 297 din Codul penal este cel care definește abuzul în serviciu. Acesta va avea următorul cuprins:
"1 - fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ştiinţă, îndeplineşte un act prin încălcarea unor dispoziţii expres dintr-o lege, ordonanţă sau o Odonanţă de Urgenţă a Guvernului sau nu îndeplineşte un act prevăzut de dispoziţiile exprese dintr-o lege, o ordonanţă sau o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului şi prin aceasta cauzează o pagubă materială mai mare de 200.000 de lei ori o vătămare gravă, certă şi efectivă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice astfel cum sunt prevăzute şi garantate de legile în vigoare se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă".

Aceste dispoziţii "nu se aplică în cazul emiterii, aprobării sau adoptării actelor normative" prevede același articol modificat.

Totodată, OUG prevede introducerea unui nou alineat la articolul 290, conform căruia: "denunţul se depune la organul de urmărire penală competent în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei prevăzute de legea penală".

Peste 10.000 de oameni au ieșit în Piața Victoriei, marți seară, pentru a protesta împotriva ordonanțelor, iar alte câteva mii în mai multe oraşe din ţară.

 

Protestul din Bucureşti s-a încheiat în jurul orei 03:30, după cum au declarat pentru Agerpres surse din Jandarmerie.

Site-ul multimedia de informaţii miscareaderezistenta.ro a relatat, pe larg, în timp real, atât despre anunţarea noilor măsuri, cât şi despre reacţia străzii, a preşedintelui României şi a altor actori importanţi din viaţa publică. Presa internaţională, la rândul ei, scrie despre ce s-a întâmplat în seara de marţi în România, că noile măsuri ar putea submina lupta anticorupţie din ţară. În opinia jurnaliştilor de la Washington Post, măsurile adoptate sunt o lovitură dată unui an întreg de combatere a corupţiei din România.  AICI, ÎNTREAGA SINTEZĂ.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră