UPDATE. Apa de la robinet, motiv de îngrijorare în București. A fost sau nu a fost poluare cu amoniu pe râul Argeș?

31 Ian 2019 | scris de M.C.
UPDATE. Apa de la robinet, motiv de îngrijorare în București. A fost sau nu a fost poluare cu amoniu pe râul Argeș?

De câteva zile, locuitorii Capitalei, în special cei din sectoarele 5 și 6, se plâng că apa de la robinet nu mai este precum am învățat în școala generală: inodoră, incoloră. Pentru majoritatea locuitorilor, problema principală o reprezintă mirosul puternic de ”piscină”, ceea ce indică un conținut mare de clor.

Pe tot parcursul zilei de miercuri rețelele de socializare au fost luate cu asalt de bucureșteni mirați de mirosul (în unele cazuri și o modificare a culorii, spre alb) deranjant și persistent, care a făcut inutilizabilă apa de la robinet pentru prepararea hranei.

Ministerul Sănătăţii precizează într-un comunicat postat pe site-ul său că distribuitorul de apă potabilă pentru Bucureşti a utilizat pentru tratarea apei o cantitate mare de clor, necesară în condiţiile în care marţi s-a produs o poluare cu amoniu pe râul Argeş, în urma topirii masive de zăpadă.

Ministerul menţionează că ”rezultatele preliminare ale probelor de laborator au relevat faptul că, în toate cele 5 puncte de recoltare, valorile determinate pentru clorul liber rezidual şi clorul total nu corespund limitelor stabilite de legislaţia în vigoare“ şi recomandă bucureştenilor ca, până la rezultatele definitive, apa din reţeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală.

În replică, reprezentanţii Apa Nova afirmă că Administraţia Naţională Apele Române, care asigură la nivel naţional administrarea apelor de suprafaţă şi care furnizează apa brută pentru tratarea în scopul potabilizarii pentru Apa Nova, "nu a făcut nicio informare cu privire la poluarea cu amoniu pe râul Argeş".

"Apa Nova a informat cu o zi înainte, proactiv, administraţia Apele Române în legatură cu această situaţie", susţin reprezentanții companiei.

Din comunicatul ministerului aflăm că, în cursul zilei de miercuri, au fost primite la Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) mai multe sesizări privind calitatea apei potabile de la locuitorii din sectoarele 5 şi 6 din Capitală.

În urma sesizărilor, personalul de specialitate DSPMB a recoltat mai multe probe din reţeaua de apa potabilă în cele două sectoare și obținerea valorilor neconforme limitelor legale.

”Conform specialiștilor INSP în domeniul apei potabile, rezultatele parțiale nu reprezinta un  motiv de îngrijorare a populației privind posibilele efecte ale consumului de apa din rețeaua publica de distribuție. Conform ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății, a fost dovedit faptul ca în cazul consumului de apa hiperclorinată, măsura aplicata în acest moment de operatorul de apa, nu exista riscul de apariție a unor efecte acute sau cronice asupra sănătății. Aceeași sursa  informează ca valoarea crescuta cu peste 0,5 mg la litru a clorului determina doar apariția disconfortului organoleptic, adică percepere gust modificat şi miros şi nu exista alte efecte pe termen lung”, se arată în comunicat.

”Cu toate acestea,  pana la obținerea rezultatelor finale ale probelor prelevate,  specialiștii recomanda  locuitorilor Capitalei ca apa din rețeaua publica sa nu fie folosita  pentru băut, prepararea hranei  sau în igiena personală. Aceștia recomanda utilizarea apei îmbuteliate, apă potabilă din surse (foraje) autorizate sanitar sau fântâni publice la care este afișată înscrierea, apa este bună de băut.

De asemenea, menționăm că DSPMB analizează zilnic probe de apă din rețeaua publică sau de la stațiile de tratare pentru parametrii microbiologici,  dezinfectantul rezidual (clor rezidual liber) și clorul total. Din cele 10 probe de apă prelevate în data de 30 ianuarie 2019 din punctele fixe de recoltă din sectorul 3 București, 9 dintre ele au fost conforme pentru clorul rezidual liber, iar una dintre ele a prezentat clor rezidual sub limita de detecție. Parametrii microbiologici sunt în lucru, rezultatele fiind finalizate în 48 de ore de la recoltare”, mai arată ministerul.

Informația a fost reluată, miercuri seara, într-o intervenție telefonică la Digi 24, de ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

Deci de la minister aflăm că a existat o problemă de poluare pe Argeș, dar vine replica reprezentantului Apa Nova, la Digi24, în direct, miercuri seara, care susține că nu a existat informare în acest sens.

„Nu am fost informaţi vizavi de poluarea cu amoniu. Avem monitorizare din 2 în 2 ore, dacă ar fi fost vreun pericol, staţia de tratare Roşu s-ar fi oprit automat, nu ar fi permis să plece o apă cu probleme de calitate”, a spus Mihai Savin, director adjunct al Apa Nova.

Primarul sectorului 6m Gabriel Mutu, a declarat, la rândul său: "Am fost informaţi să nu folosim apa de la robinet! E mai bine să fim precauţi până vin rezultatele finale."

Compania Apa Nova a precizat miercuri, după ce bucureştenii au reclamat mirosul puternic de clor al apei de la robinet, că deprecierea temporară a calităţii apei râurilor dn cauza topirii bruşte a zăpezilor a fost compensată prin măsuri de tratare, însă niciun parametru de calitate nu fost depăşit, iar mirosul de clor al apei va dispărea în după-amiaza zilei de miercuri.

UPDATE

Compania Apa Nova anunţă joi dimineaţă că rezultatele analizelor din ultimele ore reconfirmă şi atestă calitatea şi potabilitatea apei în Bucureşti, iar concentraţia de clor rezidual este în limitele admise.

Conform legislaţiei în vigoare, concentraţia clorului rezidual liber în apa potabilă din reţeaua de distribuţie trebuie să se încadreze între 0,10 – 0,50 mg /litru, ceea ce înseamnă ca în apa potabilă, trebuie să se regăsească clor între aceste valori. Prezenţa clorului în apa potabilă este deci o necesitate şi o garanţie că apa este conformă din punct de vedere microbiologic. În plus, o certitudine pentru consum în siguranţă a acesteia. În alte state, spre exemplu, normele impun concentraţii mult mai mari de clor tocmai pentru a certifica aceasta siguranţă (de exemplu, SUA), explică Apa Nova.

"În spiritul valorii de bază care guvernează compania noastră şi  anume responsabilitate faţă de client, Apa Nova Bucureşti a suplimentat, începând cu seara zilei de 30.01.2019, numărul şi frecvenţa analizelor privind indicatorii de calitate a apei potabile în sectoarele 5 şi 6. Astfel, rezultatele analizelor efectuate în ultimele ore reconfirma şi atestă calitatea şi  potabilitatea apei produsă şi distribuită de către compania Apa Nova consumatorilor din municipiul Bucureşti. Expertiza operatorului a permis punerea în aplicare a soluţiilor tehnice necesare pentru gestionarea în condiţii de siguranţă a furnizării serviciului de apă potabilă", anunţă compania.

Până ne lămurim, dacă ne vom lămuri, cum e cu potabilitatea apei de la robinet în Capitala României, vânzările de apă plată la bidoane de cinci sau mai mulți litri iau avânt.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră