Una dintre Legile Justiţiei este constituţională. Mesajul Comisiei Europene

24 Ian 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Una dintre Legile Justiţiei este constituţională. Mesajul Comisiei Europene

Curtea Constituţională a decis că doar patru prevederi din Legea pentru modificarea și completarea Legii 304/2004 privind organizarea judiciară sunt neconstituționale, în rest respingând obiecţiile din sesizarea PNL.Comisia Europeană transmite un mesaj dur Parlamentului României, cerându-i să-şi regândească acţiunile privind Legile Justiţiei.

Printre prevederile legii declarate constituţionale sunt şi cele privind  înfiinţarea secţiei speciale pentru anchetarea magistraţilor.  "Cu majoritate de voturi, a respins obiecția de neconstituționalitate formulată de aceiași autori și a constatat că celelalte dispoziții ale Legii pentru modificarea și completarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară sunt constituționale în raport de criticile formulate", se arată în comunicatul CCR.

Prevederile declarate neconstituţionale sunt cuprinse în art.I pct.2, 4, 29 și 61 din lege. Conform preşedintelui CCR, Valer Dorneanu, unul dintre textele respinse se referă la prevederea conform căreia magistraţii pensionari pot fi angajaţi la curţile de apel pentru redactarea unor hotărâri.

"Dosarele care vizează Statutul magistraţilor şi organizarea CSM le-am amânat pe 30 ianuarie", a mai spus Dorneanu. Modificările acestor două legi fac parte, alături de cele la Legea privind organizarea judiciară, din pachetul legislativ cunoscut generic ca Legile Justiţiei. 

Miercuri, la o zi de la decizia CCR, liderii Comisiei Europene, Jean Claude Juncker şi Frans Timmermans, au transmis un mesaj dur autorităţilor de la Bucureşti, conform euractiv.ro

"Potrivit ultimului raport privind MCV, legile justiției reprezintă un test important cu privire la măsura în care interesele legitime ale părților interesate din sistemul judiciar și ale altor părți interesate au ocazia să fie exprimate și sunt luate suficient în considerare în cadrul deciziilor finale. Evenimentele de până acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupări", avertizează aceştia.

"Comisia face apel la Parlamentul României să regândească acțiunile propuse, să lanseze dezbaterea conform recomandărilor Comisiei și să construiască un consens la scară largă cu privire la calea de urmat. Comisia își reafirmă disponibilitatea de a coopera și de a sprijini autoritățile române în acest proces.

Comisia avertizează din nou cu privire la pericolul regresării și atrage atenţia că va analiza în detaliu modificările finale aduse legii justiției, codurilor penale și legilor privind conflictul de interese și corupția pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independenței sistemului judiciar și de combatere a corupției", se mai arată în declaraţia preşedintelui şi vicepreşedintelui CE.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră