Sfatul lui Dragnea către Iordache: învaţă din experienţa înaintaşilor!

31 Ian 2017 | scris de Mara Răducanu
Sfatul lui Dragnea către Iordache: învaţă din experienţa înaintaşilor!

Ordonanța privind grațierea ar putea fi retrasă de Guvern și trimisă Parlamentului, fie prin forma asumării răspunderii printr-un proiect de lege, fie prin forma unui proiect de lege prin care să fie cerută procedura de urgență.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat astăzi că îl sfătuieşte pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache, să se inspire din experienţa guvernelor anterioare în legătură cu modul de adoptare a proiectului privind graţierea.

Sfatul lui Dragnea pentru Iordache... 

”Eu l-aş sfătui (pe Florin Iordache - n.r.) să se inspire din experienţa înaintaşilor, adică din experienţa guvernelor precedente. Dacă e să se dea prin ordonanţă sau să se adopte proiecte de lege, asta e problema lor, dar e bine să se uite la experienţa înaintaşilor. Dacă s-a mai dat o graţiere prin ordonanţă, poate să dea. Dacă nu, nu ştiu dacă este bine. (...) Deocamdată, eu am văzut foarte mult scandal pe nişte intenţii. Am văzut şi o dezbatere publică şi eu zic să aşteptăm să vedem ce face Guvernul”, a spus Dragnea.Despre acest caz, juristul Șerban Nicolae, preşedintele Comisie Juridice din Senat, a spus, marți, că este posibilă o lege pentru grațiere, și nu o ordonanță.

”În ceea ce privește grațierea, soluția cea mai corectă este să fie un proiect de lege prezentat Parlamentului, și nu OUG”, a explicat Șerban Nicolae, preşedintele Comisie Juridice din Senat, marți, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

”Eu apreciez că în ceea ce privește modificarea Codului penal și de procedură penală exact pe motivația invocată de Guvernul Cioloș, în Parlament se întârzie punerea în acord a legislației penale”, a mai spus Șerban Nicolae.

Florin Iordache, un pas înapoi...

Ministrul Justiției, Florin Iordache vorbeşte pentru prima dată despre espre posibila adoptare a acestor măsuri printr-o lege organică promovată prin Parlament, deci nu prin ordonanță de urgență. 

Ministrul Justiţiei spune că va renunţa la ideea ordonanţelor de urgenţă pentru graţiere şi modificarea Codurilor Penale și susține că acestea vor fi legi organice. Florin Iordache a făcut această precizare răspunzând unei întrebări puse de jurnalistul Liviu Avram.  

„În urma dezbaterii punctele de vedere majoritare pe ce înseamnă legea grațierii și subiectele celelalte, spun foarte clar că urmează lege organică introdusă în Parlament”, a spus ministrul. 

Nu este încă definitiv faptul că Exectivul a renunțat la trecerea acestor proiecte prin ordonanță de urgență, dar ministrul Florin Iordache a lăsat să se înțelegă că cele două proiecte vor ajunge în Parlament sub formă de lege organică. 

Aproximativ 200 de persoane participă astăzi  la dezbaterea publică organizată de Ministerul Justiţiei pentru discutarea celor două proiecte controversate, al graţierii colective şi cel de modificare a Codului penal, prin care se propun amendamente la definiţiile abuzului în serviciu şi conflictului de interese.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă promovat de Ministerul Justiţiei prevede graţierea integrală a pedepselor de până la cinci ani precum şi jumătate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au în întreţinere copii sub cinci ani, a celor cu vârste de peste 60 de ani şi a celor cu boli incurabile în faze terminale.

Prevederile nu se aplică recidiviştilor, nici celor care s-au sustras executării pedepsei şi nici celor care comit infracţiuni după data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede că OUG intră în vigoare în 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifică prevederi din Codul Penal şi din Codul de Procedură Penală ia în calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei în cazul abuzului în serviciu, reducând de la 7 la 3 ani de detenţie nivelul maxim al pedepsei şi eliminând sancţiunea cu interdicţia privind ocuparea unei funcţii publice.

În ceea ce priveşte conflictul de interese, printre cei menţionaţi că beneficiari ai folosului patrimonial de pe urmă faptei comise de funcţionarul public nu se vor mai regăsi şi cei cu care acesta a avut raporturi de muncă în ultimii cinci ani. Denunţurile vor fi valabile doar dacă sunt făcute în termen de şase luni de la data comiterii faptei reclamate.

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră