Raed Arafat, într-un mesaj despre cât de pregătiţi suntem pentru un mare cutremur: "Nu putem sta liniştiţi"

05 Mar 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Raed Arafat, într-un mesaj despre cât de pregătiţi suntem pentru un mare cutremur: "Nu putem sta liniştiţi" Galerie foto (2)

S-au împlinit 41 de ani de la Marele Cutremur care a lovit România, la 4 martie 1977, şi rănile parcă nici acum nu s-au închis. Cu atât mai mare preocuparea faţă de pregătirea noastră, la nivel de societate, pentru un eventual cutremur similar, cu consecinţe dezastruoase, a cărui producere este aşteptată mai devreme sau mai târziu.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a transmis, prin intermediul paginii sale de Facebook, că, pentru a fi cât mai bine pregătiţi în faţa unui cutremur major este nevoie de o componentă puternică de prevenire.

Raed Arafat le transmite românilor că nivelul de pregătire al autorităţilor în cazul unui cutremur devastator a crescut mult în ultimii ani, "însă nu atât de mult încât să fim mulţumiţi şi să stăm liniştiţi".

Mesajul lui Raed Arafat este dublat şi de cel al specialiştilor din domeniul seismologiei, care de ani buni repetă aceleaşi idei, legate de necesitatea stringentă de a pregăti societatea pentru eventualitatea unui mare cutremur.

Din Japonia, un specialist român în seismologie, profesor asociat la Universitatea din Kyoto, Bogdan Enescu, transmite românilor aceeaşi idee.

Într-o postare în pagina sa de Facebook, urmare a unei întâlniri avute cu specialişti din domeniu la Bucureşti, în decembrie 2017, Bogdan Enescu nota că, în ciuda faptului că nu putem şti când s-ar putea produce un mare cutremur, de un lucru suntem siguri: acesta va veni, se va produce într-o bună zi.

"Soluţia este de a ne PREGĂTI, căci, precum spune o vorbă din bătrâni, paza bună trece primejdia rea!. 

Să consolidăm clădiri care ştim că sunt şubrede şi să o facem eşalonat, în funcţie de gradul lor de şubrezenie, să verificăm şi eventual să consolidăm construcţiile de care nu suntem siguri, să educăm activ populaţia, mai ales tânăra generaţie, în grădiniţe, şcoli şi universităţi, despre cum trebuie să ne comportăm în caz de cutremur, despre ce ştim şi ce nu ştim despre cutremur, să dăm atenţie cercetărilor de tip avertizare rapidă în caz de cutremur şi multe altele.

Este nevoie nu doar de bunăvoinţă şi conştientizare, ci şi de sprijinul autorităţilor locale, regionale şi guvernamentale, de legi care să reglementeze cum trebuie făcute aceste acţiuni complexe. Este nevoie de acţiune concretă, nu de vorbărie.

De ce scriu această postare acum? Pentru că trăind de aproape 20 de ani în Japonia şi fiind şi seismolog de profesie, ştiu că nu e de joacă. Ştiu că seismul din 1977 a cam dispărut din memoria colectivă, ştiu că singura soluţie care nu poate da greş este aceea de a te pregăti pentru imprevizibil.

Poate într-o bună zi (cred că destul de depărtată în viitor) ştiinţa va veni cu răspunsuri mai clare de tip predictiv, există încercări numeroase în acest sens. Dar până atunci nu daţi ascultare celor care fie vă panichează (că un cutremur este iminent), fie vă spun să vă culcaţi pe o ureche, căci un cutremur major va fi la Sfântul Aşteaptă", a scris seismologul Bogdan Enescu, din Kyoto, Japonia.

Mesajul lui Raaed Arafat, deşi mai puţin personal decât cel al lui Bogdan Enescu, merge pe aceeaşi linie. 

"Întrebarea cea mai frecventă care ni se adresează rămâne: Suntem realmente pregătiţi pentru a face faţă unui cutremur major în viitor?

Raspunsul este unul evident: Cu siguranta in ultimii ani nivelul nostru de pregatire a crescut insa nu atat de mult incat sa fim multumiti si sa stam linistiti.

Pregatirea este un proces continuu care nu se termina niciodata. Dotarea realizata in ultimii ani si proiectele ce urmeaza a fi realizate in cursul anilor 2018 - 2020 ne vor ridica si mai mult nivelul de pregatire insa tot nu vom putea afirma ca este suficient si putem sta linistiti, pentru ca vor fi intotdeauna masuri noi de luat si proiecte noi de implementat. 

Pentru a fi cat mai bine pregatiti sa facem fata unui cutremur major este nevoie de o componenta puternica de prevenire, iar aceasta componenta este una foarte costisitoare la prima vedere. Important este insa sa constientizam ca lipsa prevenirii va fi mult mai costisitoare din punct de vedere economic, social dar mai ales din punct de vedere al vietilor omenesti!", scrie Raed Arafat pe pagina de Facebook.

"Cu cat intarziem in gasirea unor solutii concrete pentru a rezolva aceasta problema in toate orasele expuse la riscul seismic, cu atat impactul unui cutremur va fi mai devastator. Problema este ca durata implementarii unor masuri preventive serioase este foarte mare. Vor trece ani de zile din momentul in care luam in serios acest aspect si pana la atingerea unui nivel real de siguranta si rezilienta, care sa asigure reducerea semnificativa a impactului devastator pe care il poate avea un cutremur major", avertizează şeful DSU.

Textul integral al mesajului lui Raed Arafat poate fi citit AICI.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră