O carieră de piatră din secolul al XIX-lea, exploatată de italieni veniți la muncă în România, transformată în lac

11 Aug 2020 | scris de A.V.
O carieră de piatră din secolul al XIX-lea, exploatată de italieni veniți la muncă în România, transformată în lac

Cariera de piatră de la Iacobdeal de la finalul secolului al XIX-lea, exploatată de italienii veniţi în România să muncească, se transformă într-un loc turistic care îşi doreşte să rămână deschis vizitatorilor şi în timpul iernii.

Transformare în atracție turistică

Transformarea zonei într-o atracţie turistică a început în urmă cu doi ani prin accesarea fondurilor europene disponibile prin Grupul de Acţiune Locală (GAL) Munţii Măcinului-Dunărea Veche.

Situat în apropierea localități Turcoaia, județul Tulcea, lacul Iacobdeal, un lac antropic, s-a format în vechea carieră de granit exploatată în urmă cu zeci de ani. Dinamitarea uneia dintre galerii a facut ca apa din pânza freatică să inunde locul și astfel s-a creat lacul.

”La fântâna”

Oamenii locului îl denumesc „La fântâna” și spun că nu ar avea mai mult de 20 de m în adâncime și că acoperă zeci de utilaje rămase în urmă, după exploatarea carierei.

Culoarea de smarald a lacului și limpezimea apei, forma de căldare, creează o imagine inedită, semănând cu un lac glaciar, lucru ce face ca acest loc să fie unic, arată site-ul cunoastelumea.ro.

Alimentarea cu apă e subterană și din precipitații

Lacul “nu are legătură cu nici o altă unitate acvatică. În el nu se varsă nici o apă curgătoare și nu are nici un canal de scurgere spre Dunăre.” (ecomuntiimacinului.wordpress.com). Alimentarea lacului cu apă este doar subterană și din precipitații.

Acum, proiectul în valoare de 40.000 de euro este realizat în proporție de 80%,  potrivit iniţiatoarei, Ana Ţăranu, citată de agerpres.ro.

„A fost uşor să facem lucrurile, pentru că le-am făcut cu drag. Ne-a fost foarte greu să obţinem autorizaţiile, pentru că termenele noastre legale sunt mari. Îţi trebuie 30 de zile pentru una, 30 de zile pentru alta şi am ajuns să obţinem autorizaţia de construire după un an şi jumătate de la semnarea contractului, iar lucrul acesta ne-a întârziat foarte mult”, a declarat, pentru AGERPRES, Ana Ţăranu.

Continuarea AICI.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră