Măsuri de ultimă oră luate de autorităţi pentru stăvilirea epidemiei de coronavirus. România se pregăteşte pentru fazele 3 şi 4

11 Mar 2020
Măsuri de ultimă oră luate de autorităţi pentru stăvilirea epidemiei de coronavirus. România se pregăteşte pentru fazele 3 şi 4

Distribuţia în afara ţării a medicamentelor sau a materialelor sanitare pentru tratarea COVID-19 va fi suspendată pentru 6 luni, a anunţat, miercuri, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

Suspendare temporară

"Comitetul a decis suspendarea temporară pentru 6 luni a distribuţiei medicamentelor, dispozitivelor medicale şi materialelor sanitare esenţiale în prevenţia şi tratarea infecţiei cu COVID-19 în afara teritoriului României", a declarat Arafat într-o conferinţă la sediul MAI.

El a precizat că lista de medicamente, dispozitive medicale şi materiale sanitare va fi stabilită de Ministerul Sănătăţii.

Deocamdată nu se închide Bucureştiul

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a dat asigurări că în prezent nu se pune problema închiderii Bucureştiului.

"La acest moment nu se pune problema. Dacă va fi o transmitere susţinută în comunitate, foarte intensă, se pot lua astfel de măsuri, dar sunt măsuri care sunt măsuri de extremă, care la acest moment nu se impun. Nu avem scenariul care să necesite această măsură la acest moment. Analizele care se fac la nivelul specialiştilor de sănătate publică şi modul în care evoluează, dacă într-adevăr vom ajunge să avem foarte multe cazuri în Bucureşti, pot dicta orice fel de reacţie pentru a limita răspândirea, dar la acest moment nu se pune această problemă", a declarat Arafat, la sediul Ministerului de Interne.

În Bucureşti, au fost confirmate mai multe cazuri de infectare cu noul coronavirus. 

Spaţii mici, 100 de persoane

Arafat a anunţat restricţionarea activităţilor culturale, ştiinţifice, artistice, religioase, sportive şi de divertisment în spaţii închise cu participarea a peste 100 de persoane, până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire.

"Asta înseamnă teatre, săli de cinema, orice altă activitate care se desfăşoară în spaţiu închis, până la 100 de persoane este ok, peste 100 de persoane, nu. Dacă sunt activităţi care pot să se desfăşoare în aer liber, cum sunt unele activităţi religioase în care nu trebuie să intre toată lumea în lăcaşul de cult, (...) acest lucru se poate face", a precizat Raed Arafat, la sediul MAI. 

Poliţia de Frontieră urmăreşte toate cursele aeriene

Poliţia de Frontieră urmăreşte toate cursele aeriene cu escală către România, astfel că pasagerii nu pot ascunde din ce ţară au plecat, adăugând că au existat cazuri în care s-a încercat inducerea în eroare a autorităţilor.

"752 de cazuri la acest moment sunt în carantină - 429 sosiţi prin Ungaria, 23 prin Serbia, 70 prin Bulgaria, 2 prin Iaşi, 94 din Ucraina şi 54 în Otopeni. Vreau să subliniez că Poliţia de Frontieră urmăreşte toate cursele cu escală, astfel persoanele care sosesc în România nu pot ascunde punctele de plecare de origine, indiferent care este încercarea lor. Au fost tentative şi pe cale rutieră şi pe cale aviatică să ne inducă în eroare că vin din altă parte. Au sosit oameni din Ucraina venind din Italia, prin Giurgiu venind din Italia şi schimbând avioanele şi refuzând unele curse şi mergând cu altele tocmai ca să ascundă zona din care provin. Apelăm la responsabilitatea lor, pentru că pun în risc chiar părinţii lor şi bunicii lor", a declarat Raed Arafat, la sediul Ministerului de Interne.

El le-a solicitat celor care vin în ţară să colaboreze cu autorităţile pentru a limita cât mai mult răspândirea virusului. 

Decalarea programului de lucru

Instituţiile publice vor fi obligate, începând de joi, să-şi decaleze programul de lucru pentru angajaţi, astfel încât aceştia să înceapă activitatea la trei ore diferite, pentru evitarea aglomerării transportului public şi reducerea riscului de infecţii, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

"S-a votat recomandarea decalării de către entităţile private, inclusiv operatorii economici cu un număr de peste 99 de angajaţi, a programului de lucru, pentru persoanele care se deplasează cu mijloacele de transport în comun. Recomandarea se aplică la nivelul municipiului Bucureşti şi a municipiilor reşedinţă de judeţ, începând din 12 martie până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire", a spus Arafat.

El a precizat că recomandarea prevede ca programul de începere să fie stabilit în trei intervale orare, iar plecarea să fie decalată, consecutiv, în trei perioade.

"Pentru instituţiile publice, decalarea programului este obligatorie", a adăugat Arafat, într-o declaraţie la sediul MAI. 

Amenzi

Inspectorii sanitari au dat, în aceasta perioadă, amenzi însumând 300.000 de lei celor care nu au respectat izolarea, a declarat, miercuri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru, într-o conferinţă de presă la Ministerul Afacerilor Interne. 

 

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră