Austria îşi sfătuieşte cetăţenii să revină de urgenţă din Italia

10 Mar 2020 | scris de Andreea Vasilescu
Austria îşi sfătuieşte cetăţenii să revină de urgenţă din Italia

Austria îşi sfătuieşte cetăţenii să revină în ţară din Italia, ţara vecină din sud care a intrat practic în carantină la nivel naţional până la 3 aprilie, într-o nouă încercare de a stopa epidemia de coronavirus care a provocat deja 463 de decese în peninsulă, relatează The Guardian.

"Călătorii austrieci sunt sfătuiţi urgent să revină în Austria", a comunicat marţi Ministerul de Externe de la Viena pe site-ul instituţiei.

Austria emisese deja o avertizare de călătorie pentru regiunile italiene Lombardia, Veneto, Emilia-Romagna, Marche şi Piemont.

Premierul italian Giuseppe Conte a anunțat luni seara că întreg teritoriul Italiei este declarat ”zonă roșie”, afirmând că țara este în cel mai întunecat moment al existenței sale.

Până acum, în Italia era 16 milioane de persoane în carantină, dar virusul s-a extins și a făcut noi victime cu o repeziciune înfricoșătoare. Numai luni s-au înregistrat alți 97 de morți. Cifra totală a celor decedați este de 463 de persoane.

Sunt cele mai dure măsuri luate în Peninsulă în ultimii 80 de ani. Aproape toate activităţile publice au fost interzise, în timp ce conducerea a zeci de penitenciare se confruntă cu revolte.

În Italia, printre pacienţi însănătoşiţi se află şi aşa-numitul "pacient 1", primul caz de contaminare confirmat în această ţară.

Luni, el a putut părăsi secţia de terapie intensivă a spitalului din Pavia (regiunea Lombardia) şi respiră fără ajutorul aparatelor.

Bărbatul de 38 de ani, manager în cadrul concernului Unilever, a fost contaminat, se pare, în spitalul din oraşul Codogno, din aceeaşi provincie. Starea sa de sănătate fusese descrisă de medici ca fiind critică. El a fost internat împreună cu soţia sa, însărcinată în opt luni şi care se află acum în convalescenţă. 

UPDATE

Cercetători americani şi britanici au concluzionat, în urma unui studiu, că este nevoie de cinci zile, în medie, pentru ca oamenii să aibă simptome de îmbolnăvire cu Covid-19, relatează BBC.

Boala Covid-19, care poate cauza febră, tuse şi probleme respiratorii, s-a răspândit în peste 100 de ţări din lume, de la finalul anului trecut, când a fost depistată în China, şi a infectat peste 111.000 de oameni. Dintre aceştia, jumătate s-au vindecat, iar peste 4.000 au decedat.

O echipă de cercetători americani a analizat cazuri cunoscute din China şi alte ţări.

Cei mai mulţi dintre cei care dezvoltă simptome o fac în jur de 5 zile.

Cine nu prezintă simptome până în ziua a 12-a este foarte posibil să nici nu prezinte, însă poate fi în continuare purtător al infecţiei.

Cercetătorii au sfătuit oamenii care pot fi contagioşi - indiferent dacă prezintă simptome - să se autoizoleze pentru 14 zile pentru a evita răspândirea bolii.

Dacă ar fi respectată această recomandare, făcută în mai multe ţări din lume, este estimat că la fiecare 100 de indivizi izolaţi timp de 2 săptămâni, unul dintre ei ar putea dezvolta simptome după ce trece această perioadă, potrivit Annals of Internal Medicine.

Alte stiri din Externe

Ultima oră