A patra etapă a relaxării în România SE AMÂNĂ. Frontierele UE rămân ÎNCHISE după 1 iulie pentru majoritatea străinilor

29 Iun 2020 | scris de A.V
A patra etapă a relaxării în România SE AMÂNĂ. Frontierele UE rămân ÎNCHISE după 1 iulie pentru majoritatea străinilor

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, luni, la un post tv, că recomandările grupului tehnico-științific sunt ca măsurile de relaxare prevăzute inițial pentru 1 iulie să fie amânate. Una dintre măsurile așteptate era redeschiderea restaurantelor.

"Recomandările specialiștilor din grupul tehnic sunt de a amâna noile măsuri de relaxare pe care le aveam pentru 1 iulie, urmărind evoluția numărului de cazuri, evoluția cazurilor ATI, evoluția deceselor. În ultimele două săptămâni, o parte din concetățenii noștri nu au respectat regulile și am văzut creșterea transmiterii comunitare. S-a decis la nivelul grupului tehnic să amânăm cea de-a patra măsură de relaxare”, a declarat  Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății a mai spus că,  în perioada următoare, dacă vor fi rezultate favorabile într-o săptămână, atunci vor putea fi anunțate noi măsuri de relaxare.

Tătaru  a precizat că a participat la o întâlnire cu premierul Ludovic Orban, ministrul de Interne, Marcel Vela, și și Raed Arafat.

269 noi cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus s-au înregistrat în ultimele 24 de ore în România. Au murit în total 1.634 persoane și s-au vindecat 18.912.

Frontierele externe ale Uniunii Europene vor rămâne închise şi după 1 iulie pentru majoritatea călătorilor străini, au declarat luni diplomaţi europeni pentru dpa.

Consiliul European a iniţiat procedura scrisă oficială pentru a aproba acest acord care survine la trei luni după ce UE, Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein şi-au închis graniţele pentru călătoriile non-esenţiale pentru a limita răspândirea pandemiei de COVID-19.

La acest acord s-a ajuns după săptămâni de discuţii intense între statele membre UE cu privire la numele ţărilor pentru ai căror cetăţeni blocul comunitar ar trebui să-şi deschidă frontierele.

Potrivit AFP, guvernele europene au la dispoziţie un termen până marţi la prânz pentru a decide dacă deschid sau nu frontierele UE de la 1 iulie călătorilor din 15 ţări terţe a căror situaţie epidemiologică este considerată satisfăcătoare.

Statele membre UE urmează să aprobe cu majoritate calificată (minim 55% din numărul ţărilor membre, reprezentând cel puţin 65% din populaţia totală a Uniunii Europene) această listă, elaborată de către ambasadorii acestor ţări vineri seară.

Cele 15 state terţe includ Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia şi Uruguay. China face de asemenea parte din acest grup, cu condiţia ca la rândul său să permită accesul pe teritoriul chinez pentru călătorii care vin din Uniunea Europeană.

În schimb, de pe această listă sunt excluse SUA, ţara cea mai afectată de COVID-19, cu 125.709 decese şi 2,53 milioane cazuri de infectare consemnate.

Votul asupra acestei recomandări nu are caracter constrângător şi ţările UE sunt suverane cu privire la controlul frontierelor lor. Totuşi, ele au convenit asupra necesităţii de a se coordona ţinând cont de libertatea de circulaţie în interiorul spaţiului Schengen, unde restricţiile decise pentru combaterea pandemiei de COVID-19 au fost ridicate gradual.

Călătoriile non-esenţiale către UE sunt interzise de la jumătatea lunii martie. Această măsură trebuie să fie ridicată progresiv de la 1 iulie, privilegiind vizitatorii veniţi din ţări a căror situaţie epidemiologică este asemănătoare celei din UE.

Pandemia de COVID-19 este 'departe de a se fi încheiat' şi 'chiar se accelerează', a avertizat luni Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), cerând întregii luni să acţioneze imediat, fără a aştepta un vaccin, transmite AFP.

'Mâine se împlinesc şase luni de când OMS a primit primele rapoarte despre un grup de cazuri de pneumonie cu cauză necunoscută, în China (...) Vrem cu toţii să se termine. Dar realitatea dură e că este departe de a se fi încheiat', a declarat directorul general al organizaţiei, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă online.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră