Normele pentru redeschiderea teraselor au fost publicate în Monitorul Oficial

30 Mai 2020 | scris de A.V.
Normele pentru redeschiderea teraselor au fost publicate în Monitorul Oficial

Normele care trebuie respectate la redeschiderea teraselor au fost publicate în Monitorul Oficial, acestea stabilind că nu se va permite accesul clienţilor cu simptome respiratorii. Totodată, la o masă vor putea sta maximmum patru persoane, dacă nu sunt membri ai aceleiaşi familii, şi nu se vor transfera meniuri, solniţe sau alte obiecte de la o masă la alta, urmând să fie făcută dezinfecția după plecarea clienţilor. Personalul de servire trebuie să poarte măşti şi mănuşi, transmite News.ro.

În Monitorul Oficial a fost publicat ordinul emis de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Economiei, Virgil Popescu, şi preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru siguranţa alimentelor prin care se aprobă normele pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2 la prepararea, servirea şi consumul produselor alimentare, băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spaţiile special amenajate în exteriorul clădirilor unităţilor de alimentaţie publică.

În document se arată că trebuie reorganizate circuitele de producţie şi livrare, unde este cazul, trebuie monitorizată starea de sănătate a angajaţilor, dar şi existenţa unui registru de rezervări ale clienţilor, pentru ca în cazul apariţiei unei îmbolnăviri să poată fi făcută ancheta epidemiologică.

De asemenea, trebuie luate măsuri de respectare a distanţei între angajaţi sau, dacă acest lucru nu este posibil, trebuie luate măsuri suplimentare de protecţie (reducerea numărului de angajaţi şi lucrul în ture, folosirea de echipament de protecţie). Totodată, curăţenia şi dezinfectarea cu produse biocide a spaţiilor, echipamentelor şi ustensilelor trebuie făcute mai frecvent.

În ceea ce îi priveşte pe clienţi, nu li se va permite accesul celor cu simptome de infecţie respiratorie, iar la intrarea pe terasă şi la grupurile sanitare trebuie să fie puse dispozitive cu substanţe dezinfectante pentru mâini.

De asemenea, se interzice transferul de la o masă la alta al meniurilor, solniţelor, olivierelor şi altor obiecte, care trebuie dezinfectate după plecarea clienţilor de la o masă.

Conform documentului, este interzis şi consumul de alimente în picioare, pentru a se minimiza circulaţia clienţilor pe terasă. La o masă pot sta maxim patru persoane, cu respectarea distanţei de 1,5 metri între persoane, cu excepţia membrilor aceleiaşi familii, care locuiesc împreună. Între scaunele de la mese alăturate  trebuie să existe o distanţă de minim doi metri.

Locurile se vor ocupa cu rezervare anterioară, pentru a evita aglomeraţia şi a face mai uşoară o eventuală anchetă epidemiologică, dacă aceasta s-ar impune.

Personalul de servire trebuie să poarte mască şi mănuşi, iar mănuşile folosite la servire nu vor fi utilizate la pregătirea mesei.

Aceste măsuri sunt cuprinse în Ordinul comun emis de Ministerul Sănătăţii împreună cu Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA) şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), scrie AGERPRES.

Cerinţele care vizează asigurarea protecţiei clienţilor/consumatorilor sunt cele legate de: triajul observaţional al acestora, realizarea adecvată a dezinfectării meselor după plecarea clienţilor, a dezinfectării tuturor spaţiilor/ suprafeţelor unde au acces clienţii, a ustensilor folosite în timpul servirii meselor, asigurarea cu dispozitive necesare dezinfectării mâinilor clienţilor, informarea adecvată a clienţilor, precum şi asigurarea distanţării fizice, astfel încât să se evite, pe cât posibil, interacţiunea fizică cu şi între clienţi, precizează ANSVSA într-un comunicat.

"Revizuirea circuitelor funcţionale de producţie, livrare şi servire este esenţială şi trebuie realizată astfel încât să se respecte măsurile de protecţie sanitară pentru a împiedica posibila infecţie cu virusul SARS - CoV 2, dar, în acelaşi timp, să nu afecteze siguranţa alimentelor", informează ANSVSA.

Autoritatea veterinară subliniază că sunt în derulare acţiuni de verificare întreprinse în comun cu Ministerul Sănătăţii, prin structurile teritoriale (DSVSA judeţene şi ale municipiului Bucureşti) care vizează modul în care sunt respectate cerinţele de siguranţă a alimentelor şi, respectiv, cele de sănătate publică.

De asemenea, în ce priveşte terasele sau spaţiile deschise din exterior ale unităţilor de alimentaţie publică, inspectorii vor derula, în perioada următoare, controale pentru verificarea şi consilierea, acolo unde este cazul, a operatorilor din domeniu.

"Obiectivul este de a garanta cetăţenilor care doresc să consume produse alimentare la terase, că pot veni în locuri sigure şi că nu se expun vreunui pericol privind sănătatea, inclusiv din prisma siguranţei alimentelor. Acolo unde, ca urmare a controalelor oficiale se constata nereguli grave care periclitează sănătatea cetăţenilor, neglijenţă sau chiar dispreţ faţă de prevederile legale, se vor aplica sancţiuni, care pot merge până la suspendarea activităţii unităţii respective", precizează ANSVSA.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră