Vara va fi mai lungă cu două luni în estul Mediteranei

14 Mar 2018 | scris de Gabriela Antoniu
Vara va fi mai lungă cu două luni în estul Mediteranei

Estul Mediteranei - o regiune care acoperă Israel, Egipt, Iordania, Siria, Liban și sudul Turciei - se confruntă cu schimbări climatice care vor afecta în mod semnificativ ecosistemele regionale și sănătatea umană, relatează eurekalert.org.

Conform unui nou studiu al Universității din Tel Aviv, aceste schimbări vor modifica perioadele de vară și de iarnă în regiune până la sfârșitul acestui secol.

Vara, un sezon uscat și cald de patru luni, va dura aproximativ șase luni până în 2100; iarna, sezonul ploios al regiunii se va scurta de la patru la doar două luni.

"Cercetările noastre arată că schimbările climatice pe care le observăm astăzi se vor intensifica în următoarele decenii", spune Assaf Hochman de la Școala TAU de Geoştiinţe.

"Este foarte important să înțelegem acest lucru pentru a încerca să prevenim deteriorarea cât mai mult posibil sau cel puțin să ne pregătim pentru schimbare", a adăugat el.

Studiul a fost coordonat de prof. Pinhas Alpert și condus de Hochman, dr. Tzvi Harpaz și prof. Hadas Saaroni, fiind publicat  în Jurnalul Internațional de Climatologie.

Gazele cu efect de seră

Cercetarea se bazează pe modele climatice globale și indică o creștere preconizată a gazelor cu efect de seră ca factor principal pentru schimbările sezoniere.

"Aceste schimbări planificate ne vor influența în mod semnificativ vviaţa prin micșorarea și degradarea calității resurselor de apă, crescând riscul incendiilor de vegetaţie, agravarea poluării și modificarea duratei și intensității bolilor sezoniere și a altor pericole pentru sănătate", a afirmat Hochman.

"Una dintre principalele cauze ale acestor schimbări este concentrarea crescândă a gazelor cu efect de seră emise în atmosferă ca urmare a activității umane. Am căutat să vedem ce se aşteaptă în secolul 21, ca rezultat direct al efectului de seră asupra climei“, a mai spus el.

Urmări majore 

Oamenii de știință au folosit un algoritm dezvoltat de prof. Alpert pentru abordarea modelelor climatice globale preluate de la Centrul de date climatice mondiale. Ei au făcut acest lucru pentru a examina impactul comportamentului uman asupra climei din regiune.

Concluziile au fost deranjante: până la o schimbare semnificativă a comportamentului uman în regiune, se estimează ca vara se va extinde cu 25% până la mijlocul secolului (2046-2065) şi cu 49% până la sfârşitul lui (2081-2100) , "Combinația dintre un sezon ploios mai scurt și un sezon mai uscat poate provoca o problemă majoră de apă în Israel și în țările învecinate", a susţinut Hochman.

Echipa de cercetare este angajată în prezent în posibila înființare a unui centru regional multidisciplinar pentru adaptarea la schimbările climatice să diminueze efectele schimbărilor climatice asupra regiunii.

Alte stiri din Stiinta

Ultima oră