Schimbarea climatică: Ce obligaţii şi-a asumat România

28 Sep 2016 | scris de Gabriela Antoniu
Schimbarea climatică: Ce obligaţii şi-a asumat România

Principalele obligații ale României, care decurg din semnarea Acordului de la Paris, din punct de vedere al reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră pentru perioada 2021-2030, sunt:

- reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 43% până în 2030 față de 2005 sub EU ETS (emissions trading system) -activităţi în domeniul energetic, inclusiv rafinăriile; activităţi de producţie şi prelucrare a metalelor feroase; activităţi în industria mineralelor - ciment, var, sticlă şi ceramică, activităţi de producere a celulozei, hârtiei şi cartonului; industria chimică; activităţi de producţie şi prelucrare a metalelor neferoase - obiectiv unic la nivel UE;
- participarea la efortul UE de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 30% până în 2030 față de 2005 în sectoarele non-ETS, incluzând transportul, agricultura, construcțiile, gestiunea emisiilor din deșeuri - obiectiv la nivel de state membre ale UE, stabilit în funcție de PIB/cap de locuitor.

La 12 decembrie 2015, 195 state participante la summitul COP 21 au adoptat Acordul de la Paris. România a fost unul dintre cele 174 de state membre ONU și UE care au semnat acest acord la Ceremonia din data de 22 aprilie 2016, de la New York.

Până în prezent, 61 de state au ratificat acest acord, ceea ce reprezintă 47,7% din totalul emisiilor de gaze cu efect de seră. Pentru intrarea sa în vigoare este necesară depunerea instrumentelor de ratificare de către cel puțin 55 de state părți, reprezentând un procent de 55% din totalul global al emisiilor de gaze.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră