Schimbarea climatică, responsabilă de răspândirea unui parazit care invadează creierul

09 Apr 2017 | scris de Gabriela Antoniu
Schimbarea climatică, responsabilă de răspândirea unui parazit care invadează creierul

Oficialii din domeniul sănătății din Hawaii avertizează locuitorii să nu atingă melci sau ciuperci fără mănuşi din cauza creșterii numărului de persoane care se îmbolnăvesc de o infecție parazitară rară transmisă de şobolani. Experții dau vina pe schimbarea climatică şi globalizare pentru răspândirea bruscă a bolii în Statele Unite, relatează gizmodo.co.uk.

În ultimele două decenii, în Hawaii au existat numai două cazuri documentate de astfel de infecții. Dar, în ultimele trei luni, s-au înregistrat rapid șase cazuri. Alte state în care au apărut recent cazuri sunt California, Alabama, Louisiana și Florida.

Primul caz cunoscut al bolii a fost înregistrat în Taiwan în 1944, dar se crede că în ultimii ani boala s-a extins în SUA prin intermediul șobolanilor de pe vapoarele de marfă.

Viermele pulmonar de şobolan este un nematod parazitar (Angiostrongylus cantonensis), care infectează plămânii, sângele și creierului șobolanului. Apoi, șobolanii elimină larvele de vierme prin materiile fecale, iar acestea ajung la alte vietăţi precum melci și creveți de apă dulce.

Oamenii ar putea mânca una dintre aceste gazde infectate sau ar putea mânca produse care conţin viermele transmis de gazdă.Viermele ajunge în creier şi poate provoca meningita, iar simptomele acesteia sunt tremor, durere și inflamație, fiind adesea fatală.

Maui News a relatat despre cazurile recente și a stat de vorbă cu localnicii despre răspândirea bolii pe insulă. Ei spun că au devenit din ce în ce mai paranoici în privința consumului unor produse, iar pentru o zonă care prosperă din turism, paranoia cu privire la consumul mâncării locale poate fi un coșmar economic.

Cazurile privind astfel de infecţii au fost documentate în peste 30 de țări, iar oficialii din domeniul sănătății sunt îngrijorați de apariția sa în zonele în care, anterior, habitatul a fost considerat necorespunzător. Recent, o locație surpriză a fost Oklahoma. Oamenii de știință se tem că aceasta este doar o altă consecință a schimbărilor climatice.

Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății din 2004 a avertizat că "cele mai multe noi infecții par a fi cauzate de agenții patogeni deja prezenți în mediu, care au fost scoși la lumină sau au beneficiat de selecție prin schimbarea condițiilor de mediu sau sociale".

Cercetătorii în boli infecțioase spun că unele zone ale globului, cu venituri mici, sunt locul perfect pentru transmiterea bolillor tropicale a căror incidenţă este în creștere.

Ei se tem că aceste țări sunt cel mai puțin pregătite pentru a face față unui focar. Dar asta nu înseamnă că nu sunt îngrijorați şi de țări bogate precum Statele Unite.

Americanii au propriile probleme deoarece liderii actuali refuză în mod constant să recunoască amenințările care vin împreună cu schimbările climatice.

Actualul șef al Agenției americane pentru Protecția Mediului nu crede în schimbările climatice și a promis să desfiinţeze reglementările de mediu. Propunerea actuală de buget reduce finanțarea APE cu 31%, concentrându-se asupra desfiinţării programelor privind schimbările climatice.

Recent, a ieșit la iveală că agenția elimină programul de adaptare la schimbările climatice prin care statele și localitățile erau ajutate să se adapteze la schimbările climatice care au loc deja în zonele lor. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră